21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialAmerica vrea să colaboreze cu noul Executiv palestinian

America vrea să colaboreze cu noul Executiv palestinian

Statele Unite au intenţia de a colabora cu noul Guvern palestinian de uniune naţională şi vor continua să ofere ajutor Autorităţii Palestiniene, a asigurat luni Departamentul de Stat american, citat de AFP, conform Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, Jennifer Psaki, Washingtonul consideră că preşedintele palestinian Mahmoud Abbas "a format un Guvern de tranziţie constituit din tehnocraţi, fără vreun membru afiliat Hamas", mişcarea islamistă calificată de Israel drept "teroristă".

Totuşi, ea a subliniat că Statele Unite vor "urmări îndeaproape" activitatea noului Guvern de uniune naţională şi, în special, respectarea în regiune a principiului de non-violenţă.

La rândul său, Israelul s-a declarat luni seara "profund dezamăgit" de decizia diplomaţiei americane de a colabora cu noul Guvern palestinian.

"Suntem profund dezamăgiţi de comentariile Departamentului de Stat american cu privire la acest Guvern susţinut de Hamas, care este o organizaţie teroristă hotărâtă să distrugă Israelul", a declarat un oficial guvernamental sub protecţia anonimatului.

Noul Guvern palestinian de uniune naţională a depus luni jurământul în faţa preşedintelui Mahmoud Abbas, care a anunţat "încetarea divizării" între palestinieni.

Considerat un Guvern al "consensului", noul Cabinet este format din 17 miniştri, inclusiv cinci din Fâşia Gaza. Acesta este un Executiv de tranziţie, care are drept misiune prioritară pregătirea alegerilor până la sfârşitul anului.

Din Gaza, Hamas a salutat Guvernul de uniune al "tuturor palestinienilor", însă premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut insistent comunităţii internaţionale "să nu se grăbească" să recunoască acest Guvern.

Cele mai citite

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă