13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAmericanii vor instala un scut antirachetă în Coreea de Sud

Americanii vor instala un scut antirachetă în Coreea de Sud

SUA își vor desfășura sistemul avansat antirachetă THAAD în Coreea de Sud până în opt-zece luni, în pofida obiecțiilor persistente din partea Chinei și Rusiei, a anunțat vineri un responsabil militar american, citat de France Presse, preluat de Agerpres.

Seulul și Washingtonul au convenit să desfășoare sistemul antirachetă Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) după o serie de tiruri cu rachete ale Coreii de Nord, consecutive celui de-al patrulea test nuclear efectuat în ianuarie.

Această decizie a fost denunțată de Phenian și a afectat relațiile între Seul și Beijing.

China consideră această desfășurare iminentă drept o tentativă a SUA de a-și etala puterea în regiune și de a-i afecta propriile capacități balistice.

Rusia acuză de asemenea Washingtonul că vrea să facă o demonstrație de forță în regiune.

Generalul Vincent Brooks, comandant al forțelor americane în Coreea de Sud (USFK), a declarat în cursul unui seminar că THAAD ar urma să fie amplasat în următoarele opt-zece luni și va fi mai important decât sistemul desfășurat în prezent pe insula Guam, în Pacific, potrivit unui purtător de cuvânt al USFK, Kim Yong-Kyu.

Există voci la Seul care consideră că țara lor ar trebui să se doteze cu propriul arsenal nuclear pentru a asigura un echilibru cu Nordul. Dar, potrivit agenției sud-coreene Yonhap, generalul Brooks a estimat că această eventualitate “ar complica” considerabil situația în regiunea Asia-Pacific.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă