20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialAmnesty: Răspunsul global la conflicte și abuzuri comise de țări și grupuri...

Amnesty: Răspunsul global la conflicte și abuzuri comise de țări și grupuri armate, rușinos și ineficient

Milioane de oameni au fost victime ale conflictelor și grupurilor teroriste în anul 2014, se arată în raportul Amnesty International, conform Mediafax.

Raportul anual elaborat de Amnesty International analizează situaţia drepturilor omului în 160 de ţări, în cursul anului 2014.

"2014 a fost un an catastrofal pentru milioane de oameni afectaţi de violenţe. Răspunsul global la conflicte şi abuzuri comise de ţări şi de grupuri armate a fost ruşinos şi ineficient", afirmă Salil Shetty, secretarul general al Amnesty International.

Liderii politicii ai lumii, îndemnați la acțiune

Amensty International a atras atenția liderilor politici că trebuie să acționeze pentru a remedia situația.

"Dacă liderii politici ai lumii nu vor acţiona imediat pentru a confrunta schimbarea caracterului conflictelor şi pentru abordarea disfuncţiilor identificate în raport, perspectivele sunt sumbre din punctul de vedere al drepturilor omului. Guvernele statelor trebuie să înceteze să pretindă că protejarea civililor este peste puterile lor şi trebuie să abordeze problema suferinţei a milioane de oameni", precizează Amnesty International.

De asemenea, organizația a subliniat că unele state continuă să blocheze frontierele și a tras un semnal se alarmă asupra crizelor umanitare și a refugiaților.

"Un număr mai mare de civili vor fi forţaţi să trăiască sub controlul pseudostatal al grupurilor armate, fiind supuşi atacurilor, persecuţiilor şi discriminării. Ameninţările la adresa libertăţii de exprimare şi altor drepturi se vor amplifica, existând inclusiv încălcări cauzate de noi legi draconice contra terorismului şi supraveghere în masă nejustificată", precizează Amnesty International.

Stat Islamic-o sursă specială de îngrijorare

Organizația a îndemnat guverne ţărilor să se asigure că reacţia la ameninţările teroriste nu încalcă drepturi fundamentale şi nu alimentează violenţele.

"O sursă specială de îngrijorare o reprezintă ascensiunea unor grupuri armate nonetatiste, inclusiv organizaţia care se autointitulează Stat Islamic", a subliniat Amnesty International.

Alături de organizația jihadistă Stat Islamic, în raportul Amnesty apar și grupările teroriste Boko Haram și Al-Shabaab. Totodată, s-a constatat că "grupurile armate au comis abuzuri în cel puţin 35 de ţări, în anul 2014".

ONU, criticat pentru lipsa de reacție

Amnesty a criticat lipsa de reacţie a ONU faţă de crize din Siria, Irak, Fâşia Gaza, Israel şi Ucraina și a recomandat să se renunţe la dreptul de veto de către cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate în procesul decizional privind situaţii de genocid şi alte atrocităţi în masă.

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU sunt Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China.

Printre ţările criticate pentru metode represive şi măsuri draconice faţă de riscurile teroriste sunt enumerate Afganistanul, Kenya, Nigeria, Pakistanul, Rusia şi state central-asiatice, precum şi Turcia.

Cele mai citite

Inițiative de sustenabilitate care ne atrag atenția. Foto Interviu cu reprezentanții Skanska despre sustenabilitate și clădiri certificate ce acoperă nevoile oamenilor cu dizabilități

1. Care au fost inițiativele cheie de sustenabilitate implementate în cadrul organizației în 2023 și cum au avut impact asupra performanțelor generale ale companiei? Toate...

Premierul spaniol Pedro Sanchez nu demisionează

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că nu demisionează din funcția de premier. Anunțul vine după o pauză de câteva zile. Prim-ministrul spaniol Pedro...

Fascinația Jackpot-urilor: povești reale din Las Vegas și legende din lumea filmului

În fiecare domeniu există cuvinte specializate care își fac loc în limbajul uzual și devin cunoscute pentru toată lumea. Un astfel de cuvânt este...
Ultima oră
Pe aceeași temă