10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAmnesty International, spionată din GREȘEALĂ

Amnesty International, spionată din GREȘEALĂ

Amnesty International a primit recent o scrisoare din partea preşedintelui tribunalului însărcinat cu serviciile de informaţii britanice, în care îşi cere scuze pentru plasarea AI sub supraveghere, după ce un tribunal britanic a confundat-o cu un ONG din Egipt, potrivit Mediafax.  

Investigatory Powers Tribunal (IPT) a recunoscut pe 22 iunie că puternica agenţie de spionaj însărcinată cu interceptările, Cartierul General al Comunicaţiilor Guvernului (GCHQ), a plasat Amnesty International sub ascultare.

Ar fi vorba despre o spionare teoretic legală, dar în cadrul căreia au fost încălcate mai multe reguli de procedură. Din cauza unei confuzii în nomenclatura utilizată pentru desemnarea reclamanţilor, organizaţia egipteană este cea care a fost prezentată iniţial ca victimă, relatează Le Monde.

Citește și: AVERTISMENTUL Amnesty International privind criza refugiaților 

Eric King, preşedintele ONG-ului Privacy International, care critică extrem de dur GCHQ de mai mulţi ani, a apreciat că această confuzie este “grotescă”.

“Acest lucru scoate în evidenţă problema cu tribunalele secrete, unde o singură parte poate examina probele. Cinci judecători experimentaţi au analizat probele secrete, se pare fără să le înţeleagă, şi au dat o hotărâre care s-a dovedit falsă. Este necesar să înţelegem de ce şi cum a fost posibil acest lucru”, subliniază el.

Pe fond, Salil Shetty, secretarul general al ONG-ului, a reacţionat dur, într-un comunicat.

“Este scandalos ca ceea ce s-a prezentat adesea ca practici ale unor lideri despotici să aibă loc pe teritoriul britanic, la nivelul Guvernului! Oare cum am putea noi să sperăm să ne desfăşurăm activitatea crucială în întreaga lume, atunci când corespondenţa pe care o purtăm cu apărătorii drepturilor omului şi victimele abuzurilor poate ajunge pe mâna Guvernului?!”, denunţă Shetty în comunicat.

Citește și: Noi DEZVĂLUIRI Wikileaks. Serviciile secrete americane au SPIONAT-O pe Angela Merkel

În baza unor detalii a stabilit tribunalul faptul că această supraveghere de către GCHQ este ilegală şi a făcut publică această supraveghere. Judecătorii au apreciat spionarea uneia dintre cele mai mari organizaţii de apărarea drepturilor omului de către o mare democraţie occidentală drept perfect legală.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă