27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialAnalişti occidentali: RUSIA testează în SIRIA noi tipuri de arme, superioare...

Analişti occidentali: RUSIA testează în SIRIA noi tipuri de arme, superioare celor AMERICANE

Campania militară a Rusiei în Siria demonstrează capacitatea noilor sale arme, tactici și strategii, arată un comentariu publicat de New York Times.

Acțiunile din Siria reprezintă prima campanie militară a Rusiei în afara teritoriului ei, organizată după dezembrarea fostei URSS, și pare să fi fost pregătită cu luni de zile înainte de declanșarea ei efectivă, acum două săptămâni.

Primele indicii asupra noii puteri militare a Rusiei au apărut cu prilejul războiului din Georgia, din anul 2008. Acum, în Siria, printre noile arme ale Rusiei, aflate la primul test într-un teatru de război, se numără avioanele de luptă Suhoi Su-34, precum și rachete de croazieră lansate de la bordul unui vas din Marea Caspică, aflat la 1400 de kilometri distanță.

Citește și:  Franța ar putea construi din nou NAVE pentru RUSIA

Analiști occidentali, citați de jurnaliștii americani, susțin că asemenea rachete depășesc tehnologia militară echivalentă de care dispun Statele Unite, iar pe ansamblu, Rusia are în acest moment o forță militară care poate “copleși” pe oricare dintre vecinii ei.

Analistul militar Gustav Gressel, fost ofițer în Ministerul austriac al Apărării, consideră că Vladimir Putin a declanșat cel mai rapid proces de modernizare a armamentului Rusiei de după cel de-al doilea război mondial, iar acest proces, început acum câțiva ani, nu este încă finalizat.

După cum a lăsat să se înțeleagă, într-un recent interviu, chiar președintele Putin, acțiunile din Siria doresc să demonstreze Occidentului, inclusiv Statelor Unite, că puterea militară a Moscovei a fost reabilitată și că Rusia are, din nou, asemeni fostei URSS, ambiții la scară globală.

“Rusia are aceste arme, de foarte bună calitate, ele sunt produse de industria noastră și avem oameni foarte bine pregătiți care le pot utiliza efectiv”, a subliniat Vladimir Putin.

New York Times face și o paralelă între agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, din anul 2004, care a culminat cu ocuparea peninsulei Crimeea, și campania actuală din Siria. Agresiunea asupra Ucrainei a fost planificată în secret, iar oficialii Kremlinului au dezmințit implicarea oficială a Rusiei (încercând să acrediteze ideea că populația din Crimeea a cerut alipirea la Rusia în cadrul unui referendum).

În schimb, bombardamentele din Siria sunt intens mediatizate de Rusia, în stilul campaniei media pe care au derulat-o SUA, în timpul războiului din Golf, din anul 1991.

Citește și:  MAE: Peste 30 de ţări sau grupuri TERORISTE pot trimite RACHETE spre România

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Românii sunt cel mai mult interesați de mașini marca Audi, BMW și Volkswagen 

Deși piața de mașini second hand a cunoscut turbulențe în ultimii ani, aceasta continuă să crească. Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au atras cumpărătorii...

O primărie din Buzău acuză ADS că a încheiat contracte ilegale

Primăria Comunei Vernești din județul Buzău se află în mijlocul unui scandal intens după ce a acuzat Agenția Domeniilor Statului (ADS) că a...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă