8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAnaliză BBC: Ce spune comportamentul lui Putin despre acțiunile sale viitoare

Analiză BBC: Ce spune comportamentul lui Putin despre acțiunile sale viitoare

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este un personaj ale cărui acțiuni sunt greu de prezis când se ivește o criză. De multe ori, președintele rus a fost criticat pentru reacții întârziate la incidente cruciale, însă analiștii consideră că fiecare gest al liderului de la Kremlin este gândit cu mult înainte, potrivit BBC News

Putin s-a arătat înfuriat, după ce Turcia a doborât un avion rus de la granița sa cu Siria. Însă de cele mai multe ori, președintele Rusiei reacționează târziu și neașteptat în situații dificile. Discursul lui Putin a fost exploziv, însă președintele Rusiei a părut reținut atunci când a rostit cuvintele. 

Citește și: Putin amenință cu încetarea colaborării împotriva SI, dacă va mai exista un incident

Astfel, la doar câteva ore după doborârea avionului rus, Vladimir Putin, care se afla la o întâlnire cu Abdullah, Regele Iordaniei, a spus că gestul a fost ca un ”cuțit în spate”, aplicat de ”complicele teroriștilor”. De asemenea, Putin a amenințat cu represalii.

De obicei, liderul de la Kremlin nu răspunde atât de repede în fața atacurilor care vizează Rusia și pe cetățenii săi.

După bombardamentele în care au murit 30 de oameni, în orașul Volvograd, din decembrie 2013, Vladimir Putin a așteptat două zile înainte să rupă tăcerea și să jure că îi va distruge pe teroriști.

De asemenea, Putin a avut o reacția întârziată și după doborârea avionului rus în Peninsula Sinai din Egipt, în urma căruia au murit 224 de oameni. Tragedia a avut loc în 31 octombrie, iar Putin a apărut la televizor abia pe 2 noiembrie, pentru a transmite condoleanța familiilor și prietenilor victimelor.

Citește și: Reuters: Cum evoluează scandalul avionului rus doborât de Turcia

Internauții au fost revoltați de tăcerea lui Putin.

”Minutul de reculegere al președintelui rus ține deja de mai bine de o zi”, a scris un internaut pe Twitter.

Anunțul oficial că aeronava a fost distrusă de o bombă plantată de teroriști a fost planificat cu grijă de direcția de presă a președintelui rus. La summitul G20 din Turcia din 16 noiembrie, Putin a părut calm, relxat și stăpân pe sine atunci când a afirmat că este prea devreme pentru a comenta investigația privind atacul terorist asupra avionului rus.

Totuși, o oră mai târziu, la o întâlnire cu oficiali de securitate din Kremlin, când cauza dezastrului a fost confirmată, comportamentul lui Putin s-a schimbat total.

Liderul rus a privit direct în cameră, a pus pauze în frază și a oftat din când în când. Putin a promis atunci că ”criminalii” care au doborât zborul comercial vor fi vânați și pedepsiți. ”Trebuie să ințeleagă să represaliile sunt inevitabile”, a spus Putin.

În contrast cu această reacție este cea pe care a avut-o Putin atunci când s-a confirmat că zborul MH17 a fost doborât de rebelii separatiști din Ucraina, cu rachete produse în Rusia.

Astfel, Putin a apărut atunci la televizor, în toiul nopții, la 01.30 dimineața, pentru a spune că nimeni nu are dreptul să se folosească de această ”tragedie” pentru scopuri ”politice, egoiste” și că acest incident ar trebui să îi unească pe oameni, nu să îi îndepărteze.

La acea vreme, Putin părea că resimte povara de a fi președintele Rusiei. Avea cearcăne mari sub ochi și era palid.

”Arăta ca și cum nu a mai dormit de câteva zile, era nervos și încurcat”, a declarat analistul politic Stanislav Belkovski.

Același lucru nu poate fi spus despre discursurile susținute după doborârea avionului de către Turcia. Comportamentul și limbajul său transmit că nici în acest caz că nu va da înapoi. 

Turcia a doborât, marți dimineața, un avion de vânătoare rus care se afla la frontiera sa cu Siria. Avionul de vânătoare s-a prăbușit, cuprins de flăcări, marți, într-o zonă de pe teritoriul Siriei foarte aproape de frontiera cu Turcia. Piloții au reușit să se catapulteze, însă unul dintre ei a fost împușcat mortal de rebelii din zona respectivă. 

 

 

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă