7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialAnaliză Bloomberg: Cum îi va afecta pe greci revenirea la drahmă

Analiză Bloomberg: Cum îi va afecta pe greci revenirea la drahmă

Puterea de cumpărare a grecilor va scădea cu 40% dacă Grecia va reveni la drahmă au avertizat analiştii consultați de Bloomberg. 

“Iniţial vor avea loc vânzări masive care vor duce la o depreciere de 30%-40% faţă de dolar. Vom înregistra noi minime record pentru drahmă”, a declarat Neil Jones, director de vânzări la Mizuho Bank în Londra.

Citește și: Termen-limită pentru Grecia. Juncker, ofertă de ultimă oră pentru Tsipras

Riscul ca Grecia să iasă sau să fie exclusă din zona euro este în creştere, după ce premierul Alexis Tsipras a convocat un referendum, pentru duminică, referitor la termenii solicitaţi de creditori în schimbul continuării sprijinului financiar.

Jones, ca şi analiştii ai ING şi Credit Agricole spun că ieşirea statului elen din uniunea monetară nu este scenariul lor de bază, dar că au început să analizeze care ar fi cursul drahmei în eventualitatea unui exit.

O soluție pe moment

O monedă mai slabă ar ajuta la creşterea economiei elene, prin stimularea exporturilor şi încurajarea investiţiilor străine. Beneficiile riscă însă să fie anulate de costurile ridicate de finanţare, de natură structurală, consideră Valentin Marinov, director pentru cercetări în domeniul valutar la divizia de investment banking a Credit Agricole din Londra.

“Unul dintre motivele pentru care credem că grecii vor să stea în zona euro şi în cele din urmă vor face acest lucru este impactul economic masiv care va fi suportat de economie în eventualitatea unui exit”, a spus Marinov.

Citește și: Unde poate fi lovită România de furtuna din Grecia

Analistul estimează, în baza crizelor financiare şi bancare precedente, că deprecierea ar ajunge la 40% în următoarele 12 luni.

Grecia a adoptat euro în 2001, în cadrul primului val de state care au început să folosească efectiv moneda unică de la 1 ianuarie 2002, potrivit site-ului Comisiei Europene. Nicio ţară nu a părăsit zona euro şi nu există un mecanism oficial pentru a face acest lucru.

Premierul a dat asigurări că dacă creditorii prezentau luni o nouă propunere acceptabilă în ochii Guvernului său, Atena ar fi rambursat aşa cum era prevăzut, marţi, la termen, suma de 1,6 miliarde de euro datorată Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă