14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialAnaliză STRATFOR: Armata TURCIEI ar putea invada SIRIA

Analiză STRATFOR: Armata TURCIEI ar putea invada SIRIA

Armata Turciei s-ar pregăti să invadeze Siria, relevă un articol publicat de grupul american de analiză Stratfor.

În ultimele zile, guvernul de la Ankara ar fi dispus o serie de măsuri menite să pregătească armata „pentru mai multe opţiuni, în cazul în care ar trebui să acţioneze” pe teritoriul ţării vecine, Siria.

Rapoarte neoficiale susţin că armata turcă a înaintat elemente provenind din trei brigăzi de comando, o brigadă blindată şi o brigadă mecanizată până în zona de frontieră Azaz – Jarabulus. În paralel, Armata a II-a a Turciei a plasat forţe de-a lungul graniţei cu Siria.

Citeşte şi: Klaus Iohannis s-a întâlnit cu George Friedman, fondatorul STRATFOR. Ce a propus Friedman

Frontiera dintre Turcia şi Siria, descrisă ca fiind “poroasă”, pune probleme nu doar Turciei, ci şi restului Europei, precum şi NATO. Ea permite trecerea refugiaţilor dinspre Siria spre Turcia, dar şi, în sens invers, a simpatizanţilor grupării Stat Islamic dinspre Europa, via Turcia, spre Siria.

În această situaţie, armata Turciei este aptă să execute o serie de operaţiuni. Printre acestea s-ar număra blocarea frontierei cu Siria, lovirea poziţiilor din Siria ale grupării Stat Islamic cu artileria şi cu forţele aeriene, raiduri terestre pe teritoriul Siriei, precum şi instituirea unei zone tampon, largă de 30 de kilometri şi lungă de 100 de kilometri, de-a lungul frontierei comune.

Totuşi, decizia privind intrarea armatei Turciei în Siria nu este încă luată, susţine Stratfor. Consultări pe acest subiect se poartă între conducerea politică de la Ankara şi responsabilii militari turci.

În Siria se confruntă acum cel puţin trei tabere – forţele guvernului de la Damasc sprijinite de membrii grupării Hezbollah, luptători kurzi care primesc sprijin aerian din partea SUA şi, cei mai periculoşi, militanţii grupării teroriste Stat Islamic.

Intrarea militarilor turci în Siria ar complica şi mai mult situaţia din zonă, explică Stratfor.

Citeşte şi: MApN i-a prezentat secretarului general NATO maşina care rezistă la MINE. Unde va fi trimisă

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eurobarometru. Românii, tot mai interesați de alegerile europarlamentare

Alegerile locale au fost comasate cu cele europarlamentare și au loc pe data de 9 iunie, iar porivit unui sondaj realizat de parlamentul european,...

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...
Ultima oră
Pe aceeași temă