15.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialAnchetă în Moldova, după ce un milion de dolari a ”dispărut”

Anchetă în Moldova, după ce un milion de dolari a ”dispărut”

Procurori anticorupţie şi auditori americani efectuează cercetări, în legătură cu tranzacţii “misterioase” prin care suma de un miliard de dolari a “dispărut”, o situaţie stânjenitoare pentru Republica Moldova, relatează site-ul Business Recorder, conform Mediafax.

“Nu pot să explic cum poate cineva să fure o sumă atât de mare de bani dintr-o ţară atât de mică”, a declarat recent Pirkka Tapiola, reprezentantul UE la Chişinău.

Cazul dispariţiei miliardului a ieşit la iveală după ce Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard, reprezentând 15% din PIB-ul ţării.

Instituţiile financiare respective, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, deţin aproape o treime din activele bancare ale ţării, inclusiv bani pentru plata pensiilor.

Tranzacţiile par că au fost efectuate în decurs de câteva zile, chiar înaintea alegerilor parlamentare de la sfârşitul lui noiembrie.

Cei care au primit fondurile nu au fost identificaţi, iar banii par să fi “dispărut”.

Potrivit unui raport parlamentar, care a ajuns la presă, o parte din bani ar fi fost transferată către patru bănci ruseşti.

Liderul opoziţiei socialiste Igor Dodon a declarat că el bănuieşte că banii au ajuns în conturile unor firme offshore, “unde s-a pierdut urma”. “Banii au fost daţi ştiindu-se că nu vor fi rambursaţi niciodată”, a declarat el pentru AFP.

Cele mai citite

Prințul Harry marchează cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus

Prințul Harry va marca cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus printr-o prezență specială la o slujbă ce va avea loc la Catedrala St....

România, aur în „proba regină” a canotajului, la Europenele de la Szeged

Barca feminină de 8+1 a României a cucerit medaliile de aur în finala disputată duminică la Campionatele Europene de la Szeged. România a încheiat...

Un avion a aterizat forțat pe un teren agricol de pe raza localităţii Vurpăr

Duminică, un avion de dimensiuni reduse a fost nevoit să aterizeze forțat pe un teren agricol în zona localității Vurpăr. Deși situația a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă