17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialAnchetatori: autorul atentatului de la Nisa a avut complici şi a plănuit...

Anchetatori: autorul atentatului de la Nisa a avut complici şi a plănuit atacul luni de zile

UPDATE: Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, autorul atacului de la Nisa, ar fi primit sprijin logistic din partea celor cinci suspecţi care se află momentan în custodia Poliţiei franceze, a declarat procurorul-general al Franţei, Francois Molins, citat de BBC News online. Acesta a adăugat că unul dintre suspecţi a filmat scena atacului.

Cei cinci suspecţi riscă să fie acuzaţi preliminar de terorism pentru presupusele roluri pe care le-au avut în sprijinul lui Lahouaiej-Bouhlel, un tunisian ce locuia în Nisa, autorul atacului de Ziua naţională a Franţei. Cei patru bărbaţi şi o femeie, cu vârste cuprinse între 22 şi 44 de ani, sunt programaţi să apară în faţa curţii judiciare în scurt timp.

Autorul atentatului de la Nisa de la 14 iulie soldat cu cel puţin 84 de morţi, tunisianul Mohamed Lahouaiej Bouhlel, a beneficiat de susţinere şi complicităţi, a anunţat joi procurorul responsabil de anchetă, Francois Molins.

În cadrul unei declaraţii de presă, citate de AFP, Reuters şi DPA, procurorul francez a precizat că există progrese notabile în ancheta derulată de peste 400 de anchetatori şi a subliniat că ucigaşul şi-a plănuit atacul cu mai multe luni înainte de Sărbătoarea Naţională a Franţei, de la 14 iulie. Agerpres aminteşte că cinci suspecţi, respectiv patru bărbaţi şi o femeie, rămân în detenţie, a mai spus procurorul de caz.

Doi franco-tunisieni, un tunisian, un albanez şi o franco-albaneză, cu vârste între 21 şi 42 de ani, au fost deferiţi justiţiei pentru a fi inculpaţi pentru asociere în vederea comiterii de acte teroriste şi asasinate. 'Ei nu sunt cunoscuţi de serviciile de informaţii', a precizat Molins. 

În baza analizei telefonului mobil al ucigaşului, care a dus la identificarea a numeroase contacte cu ei, aceşti suspecţi au fost reţinuţi, a precizat procurorul, adăugând că legătura între Lahouaiej Bouhlel şi ceilalţi suspecţi a fost stabilită datorită elementelor găsite în camion şi pe armele descoperite. 

Amprentele unuia dintre suspecţi au fost găsite pe portiera din dreptul pasagerului a camionului de 19 tone cu care Lahouaiej Bouhlel a zdrobit 84 de persoane şi a rănit peste 350 de răniţi. Cincisprezece dintre ei au încă în acest moment un pronostic conform căruia viaţa le este în pericol, a precizat procurorul. "Lahouaiej Bouhlel pare să fi gândit planul său criminal cu mai multe luni înainte de a trece la acte", potrivit procurorului. 

Tot pe telefonul atacatorului de la Nisa s-au găsit o fotografie cu un concert de pe Promenade des Anglais şi o fotografie a unui articol privind captagon' un drog despre care se ştie că este utilizat de jihadiştii responsabili de atentate teroriste, notează AFP.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...
Ultima oră
Pe aceeași temă