11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAnders Breivik, ucigaș în masă, a făcut recurs că nu îi sunt...

Anders Breivik, ucigaș în masă, a făcut recurs că nu îi sunt respectate drepturile omului. Bărbatul care a omorât 77 de oameni vrea schimbarea regimului alimentar și întâlniri cu simpatizanții neo-naziști

Anders Behring Breivik, norvegianul închis pentru uciderea a 77 de oameni într-un carnagiu din Oslo în 2011, va fi prezent în instanță săptămâna aceasta într-un recurs împotriva guvernului. El a atacat o hotărâre a Guvernului Norvegiei care prevede izolarea sa în închisoare. Breivik spune că această hotărâre încalcă Convenția europeană a drepturilor omului.

În vârstă de 37 de ani, extremistul de dreapta a admis că a comis crimele de care a fost acuzat și a fost condamnat la 21 de ani de închisoare pentru crime în masă și terorism. Pedeapsă care poate fi prelungită atâta timp cât el este considerat periculos pentru societate, crime pe care prim-ministrul Erna Solberg le-a numit "una dintre cele mai negre zile din istoria Norvegiei".

Breivik s-a plâns de multe ori cu privire la tratamentul aplicat în închisoare, dar și de condițiile de viață din mediul carceral. Anul trecut, el a dat în judecată guvernul, acuzând că detenția sa precum și încătușarea sa încalcă flagrant drepturile omului.

Acum, Breivik este ținut izolat într-un complex celular unde are acces la jocuri video, la TV și la exerciții fizice. El s-a plâns, de asemenea de calitatea alimentelor din închisoare, reclamând tacâmurile de plastic și că nu are voie să comunice cu simpatizanții. Guvernul a respins plângerile sale, spunând că este tratat în mod uman, în ciuda gravității crimelor sale și că el trebuie să fie separat de alți deținuți din motive de siguranță.

Dar, printr-o hotărâre surpriză din luna aprilie 2016, Judecătoria Oslo a declarat: "Interzicerea tratamentului inuman și degradant reprezintă o valoare fundamentală într-o societate democratică. Acest lucru se aplică indiferent de ce calitate au cei închiși, chiar dacă sunt teroriști sau ucigași."
Mai mult de atât, instanța a hotărât ca guvernul să-i plătească cheltuielile de judecată lui Breivik de 331.000 de coroane norvegiene (£ 31,786).

Cu toate acestea, instanța a respins acuzația lui Breivik că i-ar fi fost încălcate drepturile la respectarea vieții private și de familie și a menținut restricțiile privind contactele cu alți extremiști de dreapta.

Ucigașul celor 77 de persoane, majoritatea tineri din Partidul Laburist, se descrie ca fiind un tradițional neo-nazist, care se roagă la zeul suprem al vikingilor, Odin. De altfel el făcut salutul nazist la apariția în sala de judecată.

Avocatul lui Breivik, Oystein Storrvik, a declarat că clientul său a fost mulțumit de verdictul de anul trecut și că autoritățile penitenciare ar trebui să ridice câteva dintre restricțiile sale. El a adăugat că se așteaptă să i se permită lui Breivik să se întâlnească cu alți oameni în închisoare, chiar și cu simpatizanții săi neo-naziști.

Mette Yvonne Larsen, un avocat care a reprezentat victimele lui Breivik și familiile lor, spune "nu comentez pentru că noi nu vrem să-i dăm lui (Breivik) orice fel de vizibilitate."

Cazul de apel se va derula în această săptămână într-o sală de judecată improvizată în sala de sport a închisorii Skien din sudul Norvegiei. Șase zile au fost rezervate pentru audierile lui Breivik și a celor în cauză, în fața Curții de Apel Borgarting.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă