13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAngela Merkel, întrebată dacă alte state UE ar putea urma exemplul Marii...

Angela Merkel, întrebată dacă alte state UE ar putea urma exemplul Marii Britanii: Statele membre au idei diferite despre cum să ne modelăm viitorul, dar sunt favoarea instenificării cooperării

Cancelarul German Angela Merkel consideră că alte state din Uniunea Europeană nu vor dori să urmeze exemplul Marii Britanii și să părăsească blocul comunitar. Un motiv ar fi că statele membre doresc intensificarea cooperării, informează Reuters.

Întrebată în legătură cu posibilitatea ca alte state UE să urmeze exemplulul britanic, cancelarul german a declarat, pentru cotidinaul Passauer Neue Presse, că nu crede că va exista o astfel de situație.

„Nu. Statele membre luate individual au, desigur, opinii diferite despre cum putem modela viitorul, dar calea generală de a avansa este clară: mai multă cooperare”, a spus ea.

Totodată, cancelarul german a vorbit despre controlul frontierelor externe ale UE, politica economică şi combaterea terorismului islamic drept domenii de cooperare.

În plus, Angela Merkel a estimat că scrisoarea pe care șefa guvernului britanic o va trimite la Bruxelles pentru a anunța activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona nu va umbri summitul din 25 martie consacrat împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

 

„În anii următori, activitatea noastră se va concentra în ambele direcții — pe de o parte, negocierile cu Marea Britanie privind ieșirea (din UE), pe de altă parte considerațiile referitoare la a face Uniunea Europeană cu 27 de membri potrivită pentru viitor'', a mai spus ea.

La întrebarea dacă ar trebui oprite negocierile de aderare a Turciei la UE, Merkel a răspuns că ar trebui așteptat întâi rezultatul referendumului din 16 aprilie privitor la reforma constituțională prin care vor fi extinse prerogativele președintelui turc. Ea a subliniat că tratează foarte serios un raport european care susține că schimbările constituționale propuse prin reforma respectivă constituie un mare pas înapoi pentru democrație.

Premierul britanic Theresa May va lansa miercuri, 29 martie, procesul de ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar, ceea ce va deschide calea a doi ani de negocieri cu Bruxellesul.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă