22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialAngela Merkel pledează în favoarea colaborării BND cu agenția americană NSA

Angela Merkel pledează în favoarea colaborării BND cu agenția americană NSA

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, luni, că este benefic ca serviciul de informații german să colaboreze cu NSA americană și că va face acest lucru în continuare, cooperare criticată pentru că a vizat Franța, UE și întreprinderi europene, potrivit Agerpres

Angela Merkel a asigurat că serviciile de informații (Bundesnachtritchendienst, BND) se află ”sub control” și a reafirmat că serviciile sale vor depune mărturii dacă li se va cere în fața comisiei de anchetă parlamentare despre activitățile agenției americane NSA,  relatează AFP.

Ministrul de interne, Thomas de Maiziere, ex-ministru al cancelariei și responsabil de serviciul de informații german, anunțase săptămâna trecută că va răspunde întrebărilor comisiei. El a precizat că va fi audiat miercuri.

Citește și: Angela Merkel ar putea fi audiată în scandalul BND-NSA

”Acestea fiind spuse, BND trebuie să continue să coopereze pe plan internațional și o va face. Buna îndeplinire a misiunii în fața amenințărilor teroriste internaționale se face în colaborare cu alte agenții, începând cu NSA”, a explicat cancelarul.

Merkel estimase, în urmă cu câteva zile, că trebuie clarificate relațiile BND-NSA.

Șeful Partidului Social-Democrat (SPD) și ministrul economiei, Sigmar Gabriel, a ridicat la rândul său tonul luni.

”Încă de la apariția primelor suspiciuni, am întrebat-o în două rânduri pe dna cancelar dacă a existat spionaj economic. Ea a negat, de ambele dăți. Nu am nicio îndoială că dna cancelar a răspuns corect întrebărilor mele. Dacă nu acesta este cazul, dacă BND a participat într-adevăr la spionaj economic, aceasta ar ipoteca grav încrederea pe care economia germană o are în conducerea statului”, a declarat el în finalul unei reuniuni a partidului său.

Acuzațiile care vizează de câteva săptămâni BND au căpătat o nouă amploare joi, când cotidianul Suddeutsche Zeitung a asigurat că aceste servicii au spionat ”înalți funcționari din Ministerul francez al Afacerilor Externe, din Palatul Elysee (sediul Președinției Republicii) și din Comisia Europeană”.

Aceste noi acuzații se adaugă presupusului spionaj din 2005 care viza EADS (devenit Airbus Group) și Eurocopter (în prezent Airbus Helicopters) de către BND pentru NSA.

Citește și: Germania anchetează acuzațiile privind spionajul american

Parchetul federal a indicat că examinează cazul pentru a vedea dacă merită deschiderea unei anchete judiciare.

Responsabili politici și mediatici germani au protestat în vara anului 2013 după dezvăluirile americanului Edward Snowden, fost consultant al NSA, potrivit cărora agenția pusese la punct un vast sistem de supraveghere a comunicațiilor, vizându-i în special pe germani, și interceptase un telefon al cancelarului timp de mai mulți ani.

”Spionaj între prieteni nu se face”, declarase atunci Angela Merkel.

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă