10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialAngela Merkel și Jean-Claude Juncker susțin că statele Uniunii Europene nu ar...

Angela Merkel și Jean-Claude Juncker susțin că statele Uniunii Europene nu ar trebui să cedeze presiunilor americane privind creșterea cheltuielilor pentru Apărare

Cancelarul german Angela Merkel a atras, vineri, atenția Administrației Trump că puterea Statelor Unite crește și datorită Alianței Nord-Atlantice. Totodată, ea afirmat că Germania va crește cheltuielile pentru Apărare treptat, până în 2024. La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că UE nu trebuie să cedeze în faţa cererilor SUA de a creşte cheltuielile militare, informează Mediafax.

Angela Merkel a fost întrebată, într-o conferinţă de presă alături de premierul Canadei Justin Trudeau, despre afirmaţiile lui Donald Trump că Alianţa Nord-Atlantică ar fi „desuetă”. În acest context, cancelarul german a afirmat: „Trebuie să fim conştienţi cu toţii de valoarea NATO. Eu cred că puterea Statelor Unite creşte şi datorită Alianţei Nord-Atlantice. Alianţa Nord-Atlantică este importantă şi pentru Statele Unite”, a precizat Angela Merkel, citată de site-ul revistei Focus.

Referindu-se solicitările în sensul suplimentării bugetului pentru apărare până la nivelul de 2% din PIB, Angela Merkel a amintit că Berlinul a sporit treptat cheltuielile pentru apărare, precizând că ţinta de 2% din PIB va fi atinsă în 2024. „Pentru sporirea securităţii sunt necesare şi planuri de asistenţă pentru dezvoltare, precum şi măsuri de prevenire a crizelor”, a subliniat Angela Merkel.

Pe de altă parte, șeful diplomației germane susține că Europa trebuie să cheltuiască mai mult pentru Apărare.

Europa ar trebui să aloce mai mulți bani pentru Apărare, dar dezbaterea privind cheltuielile militare trebuie să includă și eforturile privind dezvoltarea durabilă, a estimat, vineri, ministrul de externe german Sigmar Gabriel.

„’Indiscutabil, Europa va trebui să-și asume mai multe responsabilități pentru asta (cheltuieli militare), dar nu putem reduce politicile privind pacea și securitatea doar la volumul cheltuielilor militare. Acest lucru nu ne va permite să combatem schimbările climatice, seceta sau sărăcia”, a spus șeful diplomației germane într-o conferință de presă.

La rândul său, Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că statele UE nu ar trebui să cedeze presiunilor din partea Statelor Unite de creştere a cheltuielilor militare, argumentând că dezvoltarea şi ajutorul umanitar reprezintă componente ale securităţii.

Acesta a fost mesajul american de mulţi, mulţi ani. Sunt împotriva împingerii noastre în această direcţie. Nu îmi place faptul că prietenii noştri americani limitează conceptul de securitate la forţele militare”, a adăugat oficialul european, argumentând că ar fi mult mai utilă “o politică modernă de stabilitate” care să includă mai multe componente. „Dacă vă uitaţi la ceea ce face Europa în domeniul apărării, plus ajutorul pentru dezvoltare, plus ajutorul umanitar, atunci comparaţia cu Statele Unite arată destul de diferit. Politicile moderne nu se pot rezuma doar la creşterea cheltuielilor de apărare. Europenii trebuie să îşi grupeze mai bine cheltuielile de apărare şi să cheltuiască banii mai eficient”, a mai spus preşedintele CE.

În ultimii ani, SUA le-au cerut constant aliaților lor europeni să aloce apărării cel puțin 2% din PIB. Noul președinte american, Donald Trump, a provocat iritare în rândul politicienilor germani atunci când a descris NATO drept o „alianță învechită”, 

Ministrul apărării american, James Mattis, i-a avertizat pe aliații din cadrul NATO că trebuie să-și onoreze promisiunile privind cheltuielile militare pentru a exista siguranța că Washingtonul nu-și va reduce sprijinul față de alianță.

La începutul recentei sale vizite la Bruxelles în calitate de șef al Pentagonului, Mattis s-a abținut să dea un ultimatum explicit sau să spună cum își vor reduce Statele Unite sprijinul față de NATO. Totuși, el a spus că aliații din cadrul NATO trebuie să facă progrese în 2017 și să adopte un plan, cu termene precise, în legătură cu obiectivele privind cheltuielile pentru apărare.

În prezent, doar cinci dintre cele 28 de state membre NATO alocă cel puţin 2% din PIB apărării – Statele Unite, Marea Britanie, Estonia, Polonia şi Grecia. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a părut să condiţioneze solidaritatea la nivelul NATO de creşterea proporţională a contribuţiilor tuturor statelor membre. Liderii NATO cer tuturor ţărilor să crească bugetele pentru apărare la nivelul de 2% din PIB. Statele Unite se află pe primul loc în domeniul cheltuielilor pentru apărare, având un buget militar mai mare decât totalul celorlalte ţări membre, echivalentul a 3,61% din PIB-ul american.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă