13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAntonin Scalia, membru al Curţii Supreme de Justiţie a SUA, a murit...

Antonin Scalia, membru al Curţii Supreme de Justiţie a SUA, a murit la vârsta de 79 de ani

 Antonin Scalia, unul dintre cei mai conservatori membri ai Curţii Supreme de Justiţie a Statelor Unite, a murit la vârsta de 79 de ani, decesul său declanşând o dezbatere naţională în contextul alegerilor electorale din acest an, privind posibilitatea ca Obama să numească un succesor liberal, potrivit Mediafax.

Decesul lui Scalia ar putea modifica balanţa puterii din interiorul Curţii Supreme de Justiţie a Statelor Unite, oferind posibilitatea preşedintelui american, Barack Obama, să numească un al cincilea judecător liberal în locul lui Scalia, relatează BBC News online.

Majoritatea conservatoare a Curţii Supreme americane (cinci membri conservatori din totalul de nouă) a împiedicat mai multe iniţiative ale Administraţiei Obama în privinţa schimbărilor climatice şi a imigraţiei.

Antonin Scalia a fost numit în funcţia de membru al Curţii Supreme de Justiţie de preşedintele Ronald Reagen în 1986. El a murit sâmbătă, din cauze naturale, în timp ce dormea, aflându-se în vestul Texasului pentru o excursie de vânătoare, a precizat Departamentul american de Justiţie.

"Pentru aproape 30 de ani, judecătorul Scalia a fost mai mult decât prezent aproape toată viaţa lui în meseria de jurist", a declarat Barack Obama, numindu-l "un extraordinar jurist" cu "o inteligenţă ascuţită".

Preşedintele american a anunţat că intenţionează să numească un înlocuitor până la finalul mandatului său, deşi republicanii i-au solicitat să aştepte alegerea noului preşedinte american.

"A fost un tip şi un jurist extraordinar, admirat şi preţuit de colegii săi", a declarat şeful Curţii Supreme americane, John Roberts. "Decesul lui este o mare pierdere pentru Curtea Supremă şi pentru ţara pe care a servit-o cu atâta loialitate", a adăugat Roberts.

Născut în 1936 în Trenton, New Jersey, Scalia a fost primul italian american care a fost numit membru al Curţii Supreme de Justiţie din SUA.

A fost unui dintre cei proeminenţi susţinători ai filosofiei juridice conservatoare potrivit căreia legile constituţiei Statelor Unite au un înţeles bine fixat care nu se schimbă odată cu trecerea timpului.

El a fost un oponent puternic al avortului şi al drepturilor pentru homosexuali.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă