23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialApel pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza

Apel pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza

Emisarul ONU, Uniunii Europene, Statelor Unite și al Rusiei pentru Orientul Mijlociu a făcut un apelpentru demararea cât mai rapidă a reconstrucţiei Fâşiei Gaza, pentru a evita reluarea ostilităților între palestinieni și statul evreu.

Potrivit Mediafax, din cauza situaţiei precare în Fâşia Gaza şi în sudul Israelului şi riscului unei noi explozii a violenţei în orice moment, este urgent de a depune eforturi în vederea reconstrucţiei pe termen scurt şi lung, a declarat emisarul Cvartetului, Tony Blair, cu mai puţin de o lună înainte de conferinţa donatorilor, prevăzută să aibă loc pe 12 octombrie la Cairo.

Emisarul Cvartetului (ONU, Uniunea Europeană, Statele Unite, Rusia) pentru Orientul Mijlociu a subliniat că ajutorul pentru enclava palestiniană ar trebui să vizeze mai mult decât repararea distrugerilor cauzate de ofensiva israeliană.

"Nu este vorba de a îndepărta distrugerile din Gaza", scrie el într-un raport pe care îl va prezenta luni, la New York, în cursul unei sesiuni a Comitetului ad-hoc (AHLC) al donatorilor internaţionali de fonduri pentru palestinieni.

"Este vorba de a opera o schimbare substanţială, durabilă, de a unifica Gaza şi Cisiordania şi de a redeschide Gaza către lume", subliniază fostul premier britanic.

Raportul lui Blair îndeamnă Autoritatea Palestiniană a preşedintelui Mahmoud Abbas să preia frâiele în reconstrucţia Fâşiei Gaza.

El a salutat anunţul făcut marţi de către un oficial al Naţiunilor Unite cu privire la ajungerea la un acord între israelieni şi palestinieni asupra unui "mecanism provizoriu" menit accelerării, sub supravagherea ONU, a reconstrucţiei Fâşiei Gaza.

Mişcarea palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, şi Israelul au încheiat la 26 august un acord de încetare a focului, negociat prin intermediul Egiptului, punând astfel capăt la 50 de zile de război care au provocat moartea a peste 2.140 de palestinieni, majoritatea civili. În plus, potrivit ONU, cel puţin 100.000 de persoane trebuie să-şi găsească o nouă locuinţă.

De partea israeliană, 73 de persoane au murit, în principal militari, mai scrie Mediafax.

Costul lucrărilor de construcţie a locuinţelor şi infrastructurii distruse de acest război se ridică la şase miliarde de euro, potrivit unor estimări ale Consiliului economic palestinian pentru dezvoltare şi reconstrucţie de la Ramallah, în Cisiordania.

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă