20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialApelul lui Francois Hollande privind lupta împotriva terorismului

Apelul lui Francois Hollande privind lupta împotriva terorismului

Atacul contra trenului Thalys de pe ruta Amsterdam-Paris arată că ”trebuie să ne pregătim și pentru alte atacuri și deci să ne protejăm”, a declarat marți președintele francez François Hollande, potrivit Agerpres

”Suntem mereu expuși și agresiunea care s-a produs vineri ar fi putut degenera într-un carnagiu monstruos fără curajul mai multor pasageri, în special militari americani”, a spus Hollande într-un discurs în cadrul reuniunii anuale a diplomației franceze, organizată la Paris.

Citește și: Atentatul din trenul Thalys. Dezvăluirile eroilor care au oprit un masacru

În opinia șefului statului francez, Daesh (acronimul în limba arabă al grupării Statul Islamic) constituie cel mai mare pericol. ”Această organizație controlează un teritoriu vast, dispune de resurse importante legate de trafic de toate felurile și are ramificații în întreaga lume. Ea înrolează și îndoctrinează pentru a ucide la scară mare. În fața terorismului, recurgerea la forță este necesară”, a continuat președintele francez.

Marocanul Ayoub El Khazzani a fost împiedicat să comită vineri un atac în trenul de mare viteză Thalys care făcea legătura între Amsterdam și Paris. Atacatorul, care va împlini 26 de ani la începutul lunii septembrie, a fost imobilizat de doi militari americani aflați în tren, după ce a ieșit dintr-o toaletă având asupra sa un pistol-mitralieră Kalașnikov, nouă încărcătoare, un pistol Luger și un cutter. Incidentul s-a produs puțin înainte de ora 16:00 GMT, când trenul circula încă pe teritoriul Belgiei.

El Khazzani fusese semnalat de serviciile de informații spaniole ca aparținând mișcării islamiste radicale. El a negat orice acțiune teroristă și a afirmat că a vrut doar să-i jefuiască pe pasageri, versiune respinsă de anchetatori.

Sosit în Spania în 2007, el s-a stabilit la Algesiras (sud), unde trăiește tatăl său, suspectul s-a remarcat prin discursurile radicale și era cunoscut de poliție pentru implicare în traficul de droguri. Pe 10 mai 2015, Ayoub El Khazzani a fost reperat la Berlin, de unde s-a îmbarcat pentru Turcia, destinație ce lasă deschisă posibilitatea unei treceri în Siria, țară în care unele zone se află sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Citește și: Cei patru eroi din trenul spre PARIS. Europa rămâne VULNERABILĂ în faţa TERORIŞTILOR

Potrivit avocatului său, El Khazzani a călătorit în ultimele șase luni în Belgia, Germania, Austria, Franța și Andorra.

Hollande a mai vorbit și despre pericolul reprezentat în Africa de gruparea nigeriană Boko Haram. El a anunțat că Franța va propune țărilor implicate în combaterea grupului islamist Boko Haram să se reunească la Paris pentru a discuta eventuale acțiuni comune. ‘În aceste zile, îl voi primi din nou pe președintele nigerian (Muhammadu) Buhari și îi voi confirma că Franța este gata să reunească toți actorii în lupta împotriva Boko Haram. (…) Toate țările din regiune sunt vizate, Nigeria, Camerun, Chad, Niger’, a spus Hollande. Islamiștii radicali din Boko Haram sunt considerați responsabili de moartea a peste 15.000 de oameni într-un interval de șase ani, în principal în regiunea de nord-est a Nigeriei.

 

Cele mai citite

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...
Ultima oră
Pe aceeași temă