17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialAproximativ 2,7 milioane de refugiați au primit permise de ședere în Turcia

Aproximativ 2,7 milioane de refugiați au primit permise de ședere în Turcia

Aproximativ 2,7 milioane de refugiați cetățeni au primit un document de ședere în Turcia, informează guvernul turc, citat de agenția EFE, potrivit Agerpres.

„Avem 2.742.000 de sirieni înregistraţi cu un document biometric cărora le-am deschis inimile şi le-am pus masa, irakieni care se refugiază în ţara noastră şi alţii care sosesc din alte ţări, Turcia găzduieşte peste trei milioane de persoane în căutare de protecţie”, a declarat viceprim-ministrul turc Veysel Kaynak, într-un comunicat de presă.

Circa 265.000 de sirieni sunt găzduiţi în 26 de tabere de refugiaţi coordonate de AFAD, agenţia guvernamentală turcă pentru situaţii de urgenţă, a precizat Kaynak. Cei care trăiesc în aceste tabere, în corturi de campanie sau în case prefabricate, primesc o alocaţie pentru a se putea întreţine, îngrijiri medicale şi şansa de şcolarizare, căutând adesea locuri de muncă ocazionale în afara taberelor, a mai spus vicepremierul turc. 

Citește și: Număr record al celor care fug de conflicte și persecuții, la nivel global

Cifra prezentată duminică de autorităţile turce presupune o creştere cu 200.000 de persoane faţă de cifra înregistrată la sfârşitul lunii ianuarie (2.541.000), cu toate că în aceste cinci luni Turcia nu a permis intrarea refugiaţilor din Siria şi cere vize sirienilor care se află în ţări terţe. 

Comparativ cu luna iunie a anului trecut, numărul total de sirieni înregistraţi de AFAD a crescut cu un milion. 

Documentul biometric nu recunoaşte posesorului statutul internaţional de refugiat, dar îi permite o şedere pe termen nelimitat în ţara care emite un astfel de document, acces gratuit la servicii medicale de bază în spitale publice şi şcolarizarea copiilor în sistemul de învăţământ turc, cu toate că, dată fiind bariera limbii, puţine familii profită de această posibilitate.

Cele mai citite

Decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 24 mai 2024, o serie de decrete. Iată decretele semnate astăzi de președinte: Decret privind promulgarea Legii pentru completarea...

Agenția anticorupție din Ucraina investighează o presupusă scurgere de informații

Principalul responsabil anticorupție din Ucraina și-a suspendat vineri adjunctul principal, în timp ce anchetatorii investighează o presupusă scurgere de informații în cadrul unei agenții...

Gabriela Firea vrea investiții mai mari în Cultura Capitalei

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat vineri că şi-ar dori să se aloce fonduri mai mari din bugetul municipalităţii pentru Cultură,...
Ultima oră
Pe aceeași temă