5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAproximativ 200 de veterani de la cea mai prestigioasă unitate de spionaj...

Aproximativ 200 de veterani de la cea mai prestigioasă unitate de spionaj israeliană îşi apără unitatea, după abuzurile denunţate de mai mulţi ofiţeri

Presa internațională, citată de Mediafax, notează că aproximativ 200 de veterani de la cea mai prestigioasă unitate de spionaj israeliană au venit duminică în apărarea "unităţii 8200", după ce peste 40 de ofiţeri au denunţat abuzurile comise împotriva palestinienilor.

"Tentativa lor de a păta unitatea noastră ne inspiră dezgust şi consternare (…), noi, cei care servim în această unitate de mulţi ani, nu putem accepta aceste acuzaţii privind lipsa de etică a unităţii 8200", au afirmat aceşti soldaţi şi ofiţeri în rezervă.

Ei s-au exprimat într-o scrisoare adresată premierului şi şefului de Stat Major şi reprodusă parţial duminică de ziarul Yediot Aharonot.

În una dintre cele mai importante expresii ale refuzului de a îndeplini serviciul militar din motive de conştiinţă, 43 de rezervişti din serviciul de informaţii militare au publicat vineri o scrisoare în care declară că refuză să "mai participe la acţiuni împotriva palestinienilor şi să continue să fie folosiţi pentru a spori controlul militar asupra palestinienilor din Teritoriile ocupate".

Specializată în apărarea cibernetică şi responsabilă cu interceptările, unitatea 8200 este adesea comparată cu Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din SUA. Militarii, ale căror nume nu au fost dezvăluite, afirmă în scrisoarea trimisă premierului israelian şi şefului de Stat Major că nu mai doresc "să continue să servească în acest sistem care aduce atingere drepturilor a milioane de persoane".

Cei 43 au criticat de asemenea regimul militar sub care trăiesc milioane de palestinieni de la ocuparea Cisiordaniei în urma războiului din 1967, precum şi colonizarea.

Premierul Benjamin Netanyahu a apreciat că este "condamnabilă" orice formă de refuz de a îndeplini serviciul militar, calificând demersul celor 43 de ofiţeri ca fiind politic şi bazat pe "acuzaţii nefondate".

Ministrul israelian al Apărării, Moshé Yaalon, i-a acuzat pe ofiţeri că "încurajează gratuit campania împotriva legitimităţii statului Israel şi a soldaţilor săi".

Jurnalistul Barak Ravid de la cotidianul de stânga Haaretz, care a fost şi el membru al unităţii 8200, a denunţat faptul că nici unul dintre semnatari nu a avut curajul "să fie un Edward Snowden israelian şi să spună cu faţa descoperită: iată ce s-a întâmplat în acea zi, la ora aceea, în acel loc".

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă