10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialArabia Saudită: ONU îşi evacuează personalul, ca urmare a raidurilor aeriene din...

Arabia Saudită: ONU îşi evacuează personalul, ca urmare a raidurilor aeriene din Yemen

Naţiunile Unite şi-au evacuat personalul din capitala yemenită Sanaa, pe fondul raidurilor aeriene saudite împotriva rebelilor şiiţi din această ţară, relatează Sky News, conform Mediafax.

Citeşte şi: Cel puţin 20 de morţi, în urma raidurilor aeriene din Yemen

Un convoi al combatanţilor rebeli care se îndrepta spre Aden a fost bombardat, sâmbătă, potrivit localnicilor.

În plus, exploziile produse la cel mai mare depozit de armament din oraş au rănit grav cel puţin nouă persoane, au declarat surse medicale.

Campania aeriană este o încercare de reinstaurare a preşedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi, care a fost înlăturat de la putere în septembrie de către rebelii şiiţi, cunoscuţi sub numele de houthi.

Hadi a fugit din Aden la începutul săptămânii din cauza avansului militar al rebelilor, care ar fi încurajaţi de predecesorul său, Ali Abdullah Saleh. O sursă din cadrul ONU a declarat pentru Reuters că peste 100 de membri ai personalului său au plecat. În plus, două nave de război saudite au evacuat zeci de diplomaţi străini din Aden, miercuri, cu câteva ore înainte de începerea raidurilor aeriene.

Evacuările au loc în timp ce liderii arabi, inclusiv Hadi, s-au întâlnit la un summit în staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh pentru a discuta despre această criză.

Preşedintele Yemenului a luat cuvântul la această întâlnire şi a numit rebelii şiiţi “pionii Iranului”, acuzând Teheranul pentru haosul din ţara sa. “Le spun marionetelor Iranului … Voi sunteţi cei care au distrus Yemenul cu imaturitatea voastră politică”, a declarat Hadi.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al Sisi a declarat că intervenţia militară a fost “inevitabilă” din cauza implicării unei puteri străine. El a sprijint, de asemenea, crearea unei forţe militare arabe, afirmând că lumea arabă se confruntă cu ameninţări “fără precedent”. Fără a-l menţiona explicit, Sisi a acuzat Iranul şiit şi non-arab de interferenţă în afacerile arabe.

Iranul şi houthi au negat că Teheranul înarmează mişcarea rebelă.

Hadi a cerut continuarea campaniei aeriene din ţara sa până când rebelii se vor preda şi liderii lor vor fi aduşi în faţa justiţiei. La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, prezent la summit, a declarat că negocierile reprezintă singura modalitate de prevenire a unui conflict de durată în Yemen.

Cel puţin 54 de persoane au murit doar în oraşul sudic Aden în cele trei zile de bombardamente desfăşurate de Arabia Saudită şi aliaţii săi sunniţi, au declarat oficialii din cadrul serviciilor medicale.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă