13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialArabia Saudită are o închisoare de lux pentru reeducarea jihadiștilor

Arabia Saudită are o închisoare de lux pentru reeducarea jihadiștilor

Piscină interioară, terase scăldate în soare și personal în costume de servitori: nu e un hotel de cinci stele, ci un centru de "deradicalizare" a jihadiștilor care funcționează în Arabia Saudită, informează AFP citată de Agerpres.

Autoritățile locale susțin că acest centru are o rată de succes de 86 la sută.

Creat ca loc de tranziție între închisoare și libertate, confortabilul complex de la Riad este simbolul unei strategii saudite controversate de reeducare a jihadiștilor care mizează pe "vindecarea" ideologică și nu pe constrângere.

Centrul de consiliere și orientare Mohammed Ben Nayef, supervizat de clerici și psihologi, are misiunea de a-i împiedica pe condamnații care și-au ispășit pedepsele să se întoarcă la jihad, prin ceea ce numește consiliere religioasă și detoxifiere ideologică.

"Ne concentrăm pe corectarea ideilor false", subliniază Yahya Abu Maghayed, unul din directorii centrului, care a făcut pentru reporterii de la France Presse turul vastului complex străjuit de palmieri într-o mașinuță de golf.

Foști membri al Al-Qaida și foști talibani sunt cazați în căsuțele dotate cu televizor cu diagonala mare așezate printre peluze tunse impecabil și se pot plimba liberi, îmbrăcați în robe albe. Au acces la o sală de sport bine echipată, la apartamente rezervate vizitelor conjugale, precum și la o clinică.

"Facem așa încât beneficiarii să poată simți că sunt oameni normali și că mai au o șansă de a se reintegra în societate", explică Abu Maghayed, subliniind că centrul se abține de a-i numi pe cei cazați aici prizonieri sau deținuți.

Arabia Saudită este acuzată de multă vreme că "exportă" doctrina sunită radicală cunoscută ca wahhabism, dar prințul moștenitor Mohammed ben Salman, noul om-forte al regatului, încearcă să scadă influența clericilor ultraconservatori din țară, unde au avut loc în repetate rânduri atacuri atribuite extremiștilor. Prințul moștenitor a lansat de altfel o coaliție militară a 40 de țări musulmane cu angajamentul de a "șterge extremismul de pe suprafața pământului".

Centrul de reabilitare, prin care au trecut din 2004 peste 3300 de extremiști, inclusiv foști deținuți de la Guantanamo, are o rată de succes de 86%, se laudă Abu Maghayed, cifră ce reprezintă potrivit acestuia proporția de "beneficiari" care nu au mai reluat legăturile cu jihadismul timp de zece ani de la plecarea lor din centru. Dintre ceilalți, a spus responsabilul saudit, o parte nu au făcut decât să manifeste semne de "comportament deviant" și doar un număr infim au "recidivat".

Totuși, un specialist american în terorism care a studiat îndeaproape acest program estimează că rata de recidivă este mai ridicată, pe baza informațiilor din presă în care a fost semnalată apariția unor foști clienți ai centrului pe câmpurile de luptă ale jihadiștilor. Un alt expert american, John Horgan de la Georgia State University, a explicat pentru AFP că "este imposibil de știut ce componentă a acestui program contribuie la reducerea amenințării de reangajare în terorism". Saudiții trebuie însă aplaudați pentru că au încercat să facă ceva diferit, fiind printre primii care au încercat "terapia prin cuvinte" cu teroriști, a notat acesta.

AFP a fost autorizată să discute cu "beneficiari" pe parcursul vizitei la complex, dar doi dintre aceștia au refuzat să se exprime când au fost abordați.

Există specialiști care se opun acestei metode "blânde" de abordare a unor jihadiști cu mâinile murdare de sânge, însă responsabilii centrului dau asigurări că amenințarea sancțiunilor se menține: cei care refuză să se schimbe după minim trei luni petrecute la centru sunt trimiși înapoi la "procedura judiciară normală", potrivit lui Abu Maghayed.

Dar "terorismului nu i se poate răspunde cu forța", consideră unul din psihologii centrului, Ali Al-Afnan. "Ideile pot fi combătute tot prin idei", afirmă acesta.

Centrul încearcă să facă mai dificilă revenirea la violență încurajând în special legăturile familiale, căsătoriile și nașterile. Nu este uitată nici terapia prin artă.

Responsabilii centrului se mândresc, între alți "pocăiți", cu un fost luptător din Afganistan în prezent căsătorit și tatăl mai multor copii, care vrea să-și reia studiile universitare. "Acest bărbat este modelul nostru. Un bun exemplu al motivului pentru care oamenii merită a doua șansă", a conchis Abu Naghayed.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă