17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialArmata britanică va cumpăra două drone alimentate cu energie solară

Armata britanică va cumpăra două drone alimentate cu energie solară

Ministerul britanic al Apărării (MoD) se pregăteşte să comande de la grupul european Aibus două drone Zephyr care funcţionează pe bază de energie solară şi pot să zboare mult timp la altitudine foarte mare, a anunţat miercuri ministerul, relatează AFP, citată de Agerpres.

MoD a precizat că ‘este aproape să semneze un contract de 10,6 milioane de lire cu Airbus Defence and Space pentru a construi în Marea Britanie şi testa două aparte de zbor fără pilot Zephyr’. 

Comanda, în valoare de 14 milioane de euro, este o premieră pentru acest model. 

Un prototip al Zephyr a zburat deja mai mult de 14 de zile, un record, datorită alimentării sale cu energie solară, care este stocată în timpul zilei pentru a fi utilizată pe timp de noapte. Drona poate ajunge până la 21 kilometri altitudine, mult peste altitudinea la care ajung aeronavele. 

Marea Britanie ar dori să folosească aceste drone pentru misiunile de supraveghere şi de strângere de informaţii, priorităţi ale strategiei de apărare multianuală prezentată în noiembrie anul trecut. Guvernul a dezvăluit atunci că doreşte să investească în avioane de supraveghere la mare altitudine pentru a furniza informaţii forţelor speciale britanice. 

Zephyr poate transporta o sarcină utilă de 5 kilograme, care poate corespunde, de exemplu, unei camere de luat vederi. Airbus, care a cumpărat programul de la compania britanică Qinetiq, doreşte să promoveze utilizarea dronei pentru o varietate de misiuni, atât militare cât şi civile, de la detectarea rachetelor la relee de comunicaţii. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă