12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDespotul de la Moscova vrea să altereze alegerile din Franța. Armata de...

Despotul de la Moscova vrea să altereze alegerile din Franța. Armata de postaci a lui Putin s-a pus în slujba Marinei Le Pen

Putin speră că poate aplica „metoda alegerilor din SUA” pentru a influența alegerile prezidențiale din Europa. Armata electronică rusească și-a început activitatea în Franța, încercând să elimine prin tot felul de dezvăluiri oponenții importanți pentru candidata favorită, Marine Le Pen.

Pentru început, WikiLeaks a publicat 3.630 de documente despre primul candidat care luase avânt, Francois Fillon. Conform serviciilor secrete americane, WikiLeaks a fost pivotul operativilor ruși în timpul alegerilor prezidențiale, atacând-o pe candidata democraților, Hillary Clinton. „Suntem foarte îngrijorați că WikiLeaks va repeta schema din SUA și la alegerile prezidențiale din Franța, făcând propagandă pentru candidații agreați de Kremlin”, a declarat Martin Michelot, director la Europeum. Ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a declarat că Franţa va lua măsuri de retorsiune împotriva oricărui stat care ar efectua ingerinţe în procesul electoral prezidenţial. Întrebat în Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei, despre riscul unor tentative de destabilizare ca în SUA, Ayrault a răspuns: „Nu vom accepta nicio ingerinţă în procesul electoral, nici din partea Rusiei, nici din partea altui stat. Ar fi o acţiune contra democraţiei, contra suveranităţii şi a independenţei naţionale”.

Macron, ținta predilectă a rușilor

Pentru că Emmanuel Macron câștiga teren și trecea drept favorit, operativii ruși au lansat o grămadă de știri false, pe care presa franceză le-a ignorat în mare parte. Echipa lui Macron a demascat activitatea rușilor pentru a influența electoratul francez. „Russia Today și Sputnik, care aparțin statului rus, difuzează știri false despre Macron. Apoi, știrile sunt repetate, citate pentru a afecta imaginea noastră”, a declarat secretarul general al mișcării „En Marche!”, Richard Ferrand. Mișcarea a cerut o audiere publică în Senat cu privire la interferența Rusiei, care, prin mass media, răspândește calomnii despre mai mulți candidați, printre care Emmanuel Macron, și exprimă sprijinul pentru Marine Le Pen. „Rusia se amestecă în campania electorală franceză pentru alegerile prezidențiale și nu este normal” – a declarat Benjamin Griveaux. Bineînțeles, Kremlinul a negat orice acțiune de acest fel.

Presa franceză luptă cu știrile false rusești

Analiștii media avertizează că genul acesta de operațiuni venite pe linia WikiLeaks – Assange – Moscova pot fi contracarate numai prin totală ignorare. Jurnaliștii trebuie să uite de goana după senzațional și să nu preia știrile contrafăcute sau „dezvăluirile” WikiLeaks ce pot influența electoratul neavizat. Care este numeros în orice țară. Când Assange a declarat că a piratat email-urile principalilor trei candidați la prezidențialele din Franța, interviu publicat în Izvestia, presa franceză nu a dat curs „invitației”. Erau destule scandaluri la zi, din surse credibile. Rușii s-au străduit să se facă remarcați, prin materiale publicate în Sputnik, prin RT, prin trolii care au invadat rețelele de socializare. Degeaba. Presa franceză a contracarat prin articole ce o atacă pe favorita Kremlinului, Marine Le Pen, care „nu vrea decât să distrugă vechiul sistem de guvernare democratică și să pună în loc doar niște nostalgie, acțiuni extremiste, poliție și Putin”.

Fillon rămâne în cursă

Francois Fillon, primul candidat care a fost ținta rușilor, a declarat că va rămâne în cursa prezidențială, în ciuda scandalului în care a fost implicat privind posturile fictive ocupate de Penelope, soţia lui. Procuratura franceză nu ia în considerare clasarea dosarului, scrie Le Figaro. „Numeroasele date deja adunate nu permit luarea în considerare, în stadiul actual, a unei clasări imediate a procedurii”, a arătat într-un comunicat Parchetul Naţional Financiar. Ancheta continuă pe linia deturnării de fonduri publice în urma unor suspiciuni că soţia lui Francois Fillon ar fi ocupat funcţii fictive.

 

 

 

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă