10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialArmata irakiană a pierdut peste 2.300 de vehicule blindate la Mosul

Armata irakiană a pierdut peste 2.300 de vehicule blindate la Mosul

Premierul irakian, Haider Al-Abadi, a declarat, duminică, că forțele irakiene au pierdut 2.300 de vehicule blindate, în iunie 2014, în momentul cuceririi de către gruparea Statul Islamic (SI) a orașului Mosul (nord), informează Agerpres.

“În momentul căderii orașului Mosul, am pierdut multe arme”, a spus premierul Abadi într-un interviu pentru postul public Iraqiya.

Citeşte şi: Statul Islamic a “ucis 300 de ostatici yazidi” la vest de oraşul irakian Mosul

În acest context, premierul irakian a precizat că forţele de securitate au pierdut 2.300 (vehicule militare de tip) Humvee, doar la Mosul.

Prețul vehiculelor variază în funcție de echipamentele lor, însă, anul trecut, Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare către Irak a 1.000 de vehicule Humvee dotate cu un blindaj superior și cu arme în valoare de 579 de milioane de dolari.

Această pierdere, extrem de costisitoare pentru forțele irakiene, a consolidat însă capacitățile jihadiștilor.

Grupul extremist sunnit a reușit să cucerească în mai mai puțin de un an teritorii extinse situate la vest, est și nord de Bagdad, între care și orașul Mosul, și care fac parte din regiunile cu populație majoritar sunnită din Irak.

Citeşte şi: Mosul: Stat Islamic a ars mii de cărţi şi manuscrise rare din biblioteci

Jihadiștii au reușit să pună mâna pe cantități mari de arme, muniții și alte echipamente, precum și pe uniforme abandonate de forțele guvernamentale în fuga lor în fața avansului SI. Gruparea jihadistă se folosește în special de vehicule Humvee pentru a comite atentate sinucigașe.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă