10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialArmata israeliană se retrage din Gaza

Armata israeliană se retrage din Gaza

Ostilităţile în Fâşia Gaza au fost suspendate marţi dimineaţă, Israelul declarând că îşi retrage forţele armate care au îndeplinit misiunea de distrugere a tunelelor folosite de Hamas pentru a ataca teritoriul statului evreu. La Cairo a fost negociat un armistiţiu de 72 de ore acceptat de Israel şi Hamas, care a intrat în vigoare în Gaza şi ar putea duce la sfârşitul definitiv al conflictului care durează de patru săptămâni. O rachetă a fost lansată de militanţii islamişti asupra Israelului, în ultimul minut.

Probabilitatea ca Israelul să accepte o încetare a focului pe termen lung părea să crească ieri, după ce radiourile israeliene au anunţat că forţele terestre şi-au încheiat misiunea principală a războiului în Gaza de a distruge tunele transfrontaliere. Cel puţin 32 de astfel de treceri şi zeci de puţuri subterane de acces au fost reperate şi aruncate în aer. Aceste tunele fortificate în beton armat permiteau combatanţilor islamişti să efectueze atacuri contra Israelului fără a fi detectaţi. Consecinţa imediată a încetării bilaterale a focului a fost retragerea forţelor israeliene terestre din teritoriul palestinian.

Hamas a anunţat la rândul său că va respecta armistiţiul şi se va angaja în negocieri cu Israelul la Cairo în vederea unei reglementări durabile pentru menţinerea păcii în Gaza. Chiar înaintea intrării în vigoare a încetării focului, marţi la ora 8 dimineaţă, o ultimă salvă de rachete a fost lansată din Gaza asupra Israelului, declanşând sirenele de alarmă la Tel Aviv şi Ierusalim, în timp ce armata israeliană a aerului a efectuat cinci lovituri în Gaza, un „ultim cuvânt” tradiţional în seria de conflicte dintre Israel şi Hamas.

Responsabilii din teritoriul palestinian au precizat că cele patru săptămâni de conflict s-au soldat cu uciderea a 1.834 de palestinieni, majoritatea civili. Israelul a pierdut 64 de militari şi trei civili de la debutul luptelor, la 8 iulie.

Locotenent-colonelul israelian Peter Lerner a declarat că Israelul va rămâne prudent şi va răspunde atacurilor palestinienilor asupra civililor sau forţelor armate. „Vom continua să menţinem poziţiile defensive în aer, pe coastă şi la sol în afara Fâşiei Gaza”.

Şansa unui acord prelungit

Hamas şi Jihadul islamic par pregătite pentru oprirea conflictului şi au acceptat propunerea egipteană prea puţin schimbată faţă de cea pe care o respinseseră în urmă cu trei săptămâni. Egiptenii speră să înceapă negocieri la Cairo cu toate părţile implicate cu scopul transformării celor 72 ore de pauză într-o pace durabilă, fiind aşteptată şi o delegaţie israeliană. Egiptul este un negociator tradiţional în conflictele dintre Israel şi Hamas. Un acord final ar putea determina Egiptul să renunţe la restricţiile severe impuse palestinienilor din Gaza privind trecerile frontierei, un atu major pentru economia locală şi popularitatea Hamas, care a fost izolat diplomatic şi slăbit financiar în ultimii ani.  

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă