10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialArmata rusă susține că este posibil ca liderul grupării Stat Islamic, Abu...

Armata rusă susține că este posibil ca liderul grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, să fi fost ucis. Șeful diplomației: Rusia nu are confirmarea 100% a informației

Ministerul rus al Apărării a anunțat, vineri, că verifică informații potrivit cărora liderul grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Badhdadi, ar fi fost ucis într-un raid aerian, în apropiere de orașul sirian Rakka, la finalul lunii mai, informează presa rusă, citată de agențiile internaționale.


UPDATE 14.25: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze anunțul făcut de Ministerul Apărării rus, informează Reuters.

Peskov a spus că subiectul legat de al-Baghdadi ține de competența Ministerului Apărării, îndemnând presa să ceară precizări acestuia. Întrebat dacă președintele Rusiei a fost informat despre eliminarea liderului ISIS, Dmitri Peskov s-a limitat să spună că Vladimir Putin primește cu regularitate rapoarte din partea Ministerului Apărării despre campania din Siria în calitate de comandant suprem al țării.

La rândul său, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de RIA, a declarat că Rusia, deocamdată, nu are „o confirmare de 100%" a informației despre eliminarea liderului Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi.


„Potrivit unei informaţii care este verificată acum prin diverse canale, liderul Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi, care a fost eliminat în atac, era prezent la întâlnire”, a anunţat ministerul, citat de RIA Novosti.

Sursa citată precizează că atacul aerian, care a vizat o întâlnire a lui al-Baghdadi, a avut loc pe 28 mai. Ministerul a anunţat că atacul a vizat o reuniune a liderilor Statului Islamic care discuta despre retragerea din Rakka, capitala de facto a grupării jihadiste. Într-un comunicat publicat de portalul de propagandă Sputnik, ministerul afirmă că 30 de comandanţi şi până la 300 de combatanţi participau la reuniunea de la Rakka.

Aceasta nu este prima oară când este anunţată uciderea liderului jihadist.  Locul unde se află al-Baghdadi este necunoscut, însă se crede că s-ar fi aflat la Mosul, în Irak, înainte ca o coaliţie condusă de Statele Unite să lanseze o ofensivă în vederea recuceririi oraşului, la sfârşitul lui 2016.

Singura apariţie publică a lui al-Baghdadi, de când şi-a proclamat „califatul”, a fost surprinsă într-o înregistrare video din iunie 2014, la o predică pe care a susţinut-o la Mosul, după ce a preluat controlull asupra oraşului. De atunci gruparea a suferit importante pierderi de teren şi a fost vizată atât de bombardamente ruse, cât şi americane şi ale aliaţilor americanilor.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă