18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialArmata SUA extinde operatiunea Atlantic Resolve in Romania si Bulgaria de la...

Armata SUA extinde operatiunea Atlantic Resolve in Romania si Bulgaria de la finalul lunii martie

Operatiunea militara americana Atlantic Resolve va fi extinsa in Romania si Bulgaria de la finalul lunii martie, pe fondul cresterii tensiunilor in regiune, a anuntat comandantul fortelor militare ale SUA in Europa, generalul Ben Hodges, potrivit Agerpres, care citeaza armytimes.com.

Operatiunea Atlantic Resolve a fost lansata in aprilie anul trecut in tarile baltice si Polonia, reprezentand o modalitate de a demonstra angajamentul NATO in contextul in care regiunea se confrunta cu noi provocari privind securitatea.

Includerea Romaniei si a Bulgariei in aceasta operatiune se traduce si prin crestere de la 900, in prezent, la 1.900 a numarului de militari ce participa la exercitiile militare Atlantic Resolve.

In ultimele 11 luni, Rusia a anexat peninsula Crimeea si a sprijinit rebelii separatisti din estul Ucrainei, la numai cateva sute de kilometri de granitele NATO.

Acordul de incetare a focului semnat recent la Minsk nu a fost respectat, fortele guvernamentale ucrainene si rebelii separatisti pro-rusi acuzandu-se reciproc de incalcarea intelegerii.

"Ceea ce trebuie sa se intample este ca Moscova sa respecte acordul la care a subscris si sa retraga armamentul greu si fortele ruse din estul Ucrainei, dar si sa respecte suveranitatea teritoriala a Ucrainei. SUA vor continua sa dea noi asigurari aliatilor nostri si partenerilor NATO prin exercitii continue si patrulare aeriana in zona Marii Negre", a declarat recent secretarul pentru presa al Pentagonului, amiralul John Kirby.

SUA dispun de 29.000 de soldati stationati in permanenta in Germania, Italia si Belgia, insa Washingtonul a majorat numarul soldatilor desfasurati temporar in regiune pentru a transmite un semnal Rusiei si partenerilor din cadrul NATO.

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă