12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialArmatele private din Ucraina, scăpate de sub control

Armatele private din Ucraina, scăpate de sub control

Preşedintele Petro Poroşenko a declarat că toate „grupările ilegale” trebuie să se dezarmeze, pentru că ameninţă să se destabilizeze şi mai mult ţara.

Discursuri agresive şi incidente violente implicând membrii grupurilor armate radicale ne-oficiale evidenţiază dificultăţile Kievului de a controla aceste grupări devenite agresive şi care vor să creeze „talibani” pentru recuperarea estului Ucrainei şi a Crimeii. La Kiev, preşedintele Poroşenko arată că ar putea legifera puteri de urgenţă pentru a face faţă acestor grupări armate şi ca toate persoanele înarmate care nu fac parte din organisme guvernamentale să fie considerate „terorişti”.

Numai că întrevederile cu membrii batalioanelor de voluntari şi cu funcţionari ucraineni au reliefat că nu va fi uşor pentru Poroşenko să-şi impună voinţa. Unii şefi de batalion sunt din ce în ce mai critici faţă de liderii politici ai Ucrainei şi vor demisia judecătorilor consideraţi că favorizează bogaţii şi potentaţii, ca şi înlăturarea oligarhilor care controlează o mare parte a economiei şi urmărirea poliţiştilor anti-revolte, acuzaţi că au ucis peste 100 de persoane în timpul manifestaţiilor de la debutul anului trecut.

Majoritatea celor 40 de batalioane de voluntari din Ucraina au crescut peste escadroanele manifestanţilor care s-au luptat cu poliţia Berkut în timpul protestelor din piaţa Maidan din Kiev, care au început în noiembrie 2013. Numeroase brigăzi şi batalioane au fost formate la întâmplare din persoane decise să se lupte. Între timp, unii au primit bani şi echipamente de la oligarhi şi au devenit forţe puternice în lupta contra separatiştilor pro-ruşi din estul ţării.

Abuzuri grave

Serghei Melniciuk, care a fondat batalionul Aidar în estul Ucrainei, a recunoscut că unii membri nu mai pot fi controlaţi, iar Amnesty International a recenzat cazuri de abuz comise de membrii Aidar anul trecut „echivalente cu crime de război”. Guvernul a încercat să aducă Aidar şi alte grupuri armate sub controlul său, dar Melniciuk a considerat ordinul drept „criminal” şi susţine că aceste mişcări au fost provocate de Rusia, care se teme de aceste batalioane de voluntari care au provocat cele mai mari pierderi rebelilor -pro-ruşi.

Procurorul militar al Ucrainei, Anatoli Matios, este decis să ia măsuri şi preciza pentru Reuters că va aduce în justiţie membrii batalionului Tornado pentru prezumptivele lor crime. Responsabili ucraineni evocă recentele lupte între poliţie şi forţe legate de grupul naţionalist de -extremă dreapta Pravi Sektor, -care funcţionează cu batalioane de voluntari. Confruntările au avut loc în oraşul Mukaceve din vestul Ucrainei şi doi dintre membrii grupului au fost ucişi. După incident, Pravi Sektor a cerut demisia ministrului de Interne şi a ameninţat că va trimite batalioane de luptă la Kiev. În replică, guvernul ucrainean a declarat că Pravi Sektor şi celelalte grupări vor trebui să decidă dacă vor să rămână grupări de voluntari sau să devină batalioane de luptă politică, dar nu pot fi şi una şi alta. Inevitabil, comandanţii  de batalion au opţiuni politice.  

» „Misiunea noastră nu este doar expulzarea ocupanţilor, este şi răzbunarea. Moscova trebuie să ardă“, declară Korcinski, din batalionul St. Mary.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă