17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialArme americane de 500 milioane dolari, în mâna teroriștilor?

Arme americane de 500 milioane dolari, în mâna teroriștilor?

Pentagonul nu poate găsi urma a peste 500 milioane dolari ca ajutor militar american oferit Yemenului, existând temeri că armele, avioanele şi echipamentul militar au ajuns la rebelii susţinuţi de Iran şi Al Qaeda, relevă New York Times, citând responsabili americani.

Cu un Yemen în plină furtună politică şi fără guvern oficial, Ministerul american al Apărării a pierdut capacitatea de a supraveghea circulaţia armelor ușoare, a muniţiilor, lunetelor de vedere nocturnă, navelor de patrulare, vehiculelor şi altor echipamente donate de SUA. Situaţia s-a deteriorat luna trecută, după ce Statele Unite au închis ambasada din Sanaa şi au retras mai mulţi dintre consilierii militari. În cursul ultimelor săptămâni, membrii Congresului au avut reuniuni cu uşile închise cu responsabili militari, făcând presiuni pentru o contabilizare a armelor şi a echipamentelor militare.

Responsabili din Pentagon au declarat că au prea puţine informaţii pentru a continua şi, în acest stadiu, sunt puţine şanse de a se asigura că armele și echipamentele nu vor cădea în mâini nepotrivite. Referin-du-se la ajutorul militar de 500 milioane dolari dat Yemenului, un asistent parlamentar a declarat, sub acoperirea anonimatului din cauza problemei extrem de sensibile: „Trebuie să ne asumăm, ajutorul militar este complet compromis şi dispărut”. Un funcţionar din Pentagon a precizat, de asemenea sub anonimat, că nu există dovezi tangibile că armele sau echipamentele americane au fost furate sau confiscate, dar a recunoscut că s-a pierdut urma lor.

Huthi, uneltele Iranului

Guvernul din Yemen a fost înlăturat în ianuarie de rebelii huthi şiiţi, care primesc susţinere din Iran, criticând vehement SUA pentru raidurile cu drone în Yemen. Huthi au preluat controlul asupra multor baze militare yemenite în partea de nord a ţării, inclusiv unele care găzduiau unităţi de luptă contra terorismului antrenate de americani. Alte baze au fost invadate de combatanţi Al Qaeda din peninsula arabică Aqpa. În consecinţă, Departamentul Apărării a întrerupt livrările de material militar în Yemen, în valoare de circa 125 milioane dolari, prevăzute pentru acest an, inclusiv drone ScanEagle fără arme, diverse tipuri de avioane şi de jeepuri.

Deşi pierderea armelor şi echipamentelor deja livrate Yemenului după 2007 este deranjantă, responsabilii americani au declarat că ar fi fost puţin probabil să modifice echilibrul militar al puterii. Pentagonul şi CIA au furnizat şi un ajutor suplimentar prin programe clasificate, ceea ce face dificil a estima cât a primit Yemenul în total. Reprezentanţii guvernului SUA susţin că aripa Al Qaeda din Yemen reprezintă o ameninţare directă pentru teritoriul american, mai puternică decât din partea altui grup terorist.

Pentru a-l contracara, Administraţia Obama a aplicat o combinaţie de forţe terestre yemenite şi lovituri cu drone lansate din bazele din ţară şi în cadrul acestei strategii armata americană s-a concentrat pe antrenarea unei forţe speciale yemenite de elită în cadrul Gărzii Republicane, formării de unităţi de luptă contra terorismului în cadrul Ministerului de Interne şi ridicării nivelului de pregătire a armatei yemenite.

Lovituri din umbră

Toate unităţile yemenite formate de SUA au fost comandate sau supervizate de rude ale lui Saleh, fostul preşedinte. Majoritatea au fost înlăturate după ce Saleh a fost alungat de la putere, în 2012, dar responsabili americani au recunoscut că unele unităţi au rămas fidele lui Saleh şi familiei acestuia. O anchetă ONU relevă că luna trecută fiul fostului preşedinte, Ahmed Ali Saleh, a jefuit un arsenal al armatei Gărzii Republicane după ce fusese respins din funcţia de comandant al unităţii de elită acum doi ani.

Armele au fost transferate la o bază militară privată din afara capitalei Sanaa, care este controlată de familia Saleh. Lista echipamentelor furate cuprinde zeci de Humvees, vehicule Ford şi pistoale Glock, toate furnizate în trecut Yemenului de guvernul american. Mai mulţi responsabili americani şi yemeniţi au acuzat clanul Saleh de conspiraţie cu rebelii huthi pentru înlăturarea guvernului de la Sanaa.

Săptămâna trecută, sute de persoane au organizat o manifestaţie pentru a cere alegeri prezidenţiale şi executarea lui Ahmed Saleh.

Cele mai citite

Steaua Armatei, sancționată de Comisia de Disciplină a FRF

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal a sancţionat clubul CSA Steaua cu disputarea a două meciuri fără spectatori şi o penalitate sportivă...

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...

Candidat PSD la primărie, acuzat de corupție și un prejudiciu de 5,7 milioane de lei

Toma Sandu, un apropiat al familiei Bădălău, s-a prezentat miercuri în fața procurorilor DNA pentru a fi informat cu privire la calitatea sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă