20 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialArmistiţiu între Ucraina şi separatiştii proruşi, pentru perioada sărbătorilor de iarnă

Armistiţiu între Ucraina şi separatiştii proruşi, pentru perioada sărbătorilor de iarnă

Ucraina şi separatiştii proruşi au încheiat un armistiţiu pentru perioada sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, care a intrat în vigoare la miezul nopţii de marţi spre miercuri, informează Mediafax.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a negociatorului de pace ucrainean, noul acord a fost redactat în capitala belarusă Minsk, în cadrul ultimei runde de negocieri pentru pace. Astfel, este vorba de “un acord privind un armistiţiu complet şi necondiţionat”, potrivit secretarului de presă al lui Leonid Kucima, negociatorul de pace din partea Ucrainei şi fost preşedinte al ţării, Darka Olifer.

Citeşte şi: Rusia reacţionează la Acordul de liber-schimb al Ucrainei cu UE. Noi sancţiuni comerciale, pentru Kiev

“Această iniţiativă este necesară în special pentru ca civilii care trăiesc (în estul separatist al Ucrainei) să poată petrece Crăciunul şi Anul Nou în pace”, a adăugat ea.

Emisar al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Martin Sajdik, a declarat că scopul armistiţiului este ca “oamenii din estul Ucrainei să se poată bucura de zilele de Crăciun şi Anul Nou în pace”. Totodată, el a transmis că OSCE speră să se menţină condiţiile şi “pe viitor”.

Sajdik a mai spus că cele două părţi implicate în conflict au convenit, de asemenea, să-şi limiteze deplasările trupelor şi tancurilor de-a lungul liniei de front de 500 de kilometri. Astfel, “cele două părţi se vor abţine de la efectuarea unor manevre militare şi îşi vor reduce la minimum deplasările de trupe”, a precizat el.

Părţile din conflict au încheiat la 1 septembrie un armistiţiu care a redus semnificativ schimburile de focuri de artilerie şi rachete de-a lungul unei zone-tampon care separă zona de conflict de restul Ucrainei.

Citeşte şi: Putin asigură că nu vrea să recreeze URSS. Ce le transmite ucrainienilor din estul măcinat de conflicte

Dar o intensificare a violenţelor de săptămâna trecută ameninţa să submineze armistiţiul din septembrie. Kievul a raportat marţi 30 de cazuri în care insurgenţii au încălcat armistiţiul de-a lungul liniei de front.

ONU estimează că peste 9.000 de persoane, majoritatea civili, au murit de la declanşarea conflictului armat în estul Ucrainei, în aprilie 2014.

Cele mai citite

SMIS, stăpâna consultanței mascate în învățământ! Scrie proiecte gratuite și vinde logouri supravaluate

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL au explodat în 2023 după ce a pus mâna pe zeci de contracte de...

România are aproape 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate și 19 milioane de beneficiari – Carmen Orban (Guvern)

​România se apropie, în acest an, de 6 milioane de plătitori de asigurări de sănătate, în condițiile în care „anul trecut erau 5 milioane...

Planul de pace al Chinei

Din multe rațiuni, Planul de pace al Chinei (2023) este referință internațională astăzi, prin natura lucrurilor și prin el însuși. În primul rând, situația obiectivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă