15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAsasinat jihadist la Cairo

Asasinat jihadist la Cairo

Procurorul general al Egiptului, vizat de un atentat cu bombă la Cairo, a decedat la spital în urma rănilor grave, o lună după apelul grupului jihadist Statul Islamic de atacare a corpului judiciar pentru a răzbuna execuţia partizanilor lor.

Puternica deflagraţie care l-a ucis pe procurorul general al Egiptului dezvăluie extinderea violentei insurecţii contra guvernului pe care militanţii islamişti o duc de doi ani, după înlăturarea preşedintelui Morsi, provenit din rândurile Frăţiei Musulmane.

Hicham Barakat este cel mai înalt reprezentant al statului egiptean ucis ca represalii la violenţa represiunii  islamiştilor radicali după destituirea de către armată, în iulie 2013, a preşedintelui Mohamed Morsi, provenit din Frăţia Musulmană. Numit după acea destituire şi considerat un opozant al islamiştilor, procurorul Barakat a adus în faţa justiţiei mii de islamişti, sute dintre ei fiind condamnaţi la moarte. Grav rănit în atacul survenit luni dimineaţă în cartierul rezidenţial Heliopolis din capitala egipteană, el a fost transportat la spital, dar nu a supravieţuit rănilor grave.

Explozia a distrus total cel puţin cinci maşini şi a spulberat vitrinele magazinelor din apro­piere, fiind descrisă de martori „ca un seism“. Procurorul Barakat circula la bordul unui vehicul blindat, conceput să îl apere de gloanţe, dar nu de explozii. Şeful Brigăzii de artificieri, generalul Mohamed Gamal, a declarat că a fost vorba fie despre un atentat cu maşină-capcană, fie cu o bombă fixată sub un vehicul, detonarea fiind făcută de la distanţă.

Acest atentat este cel mai spectaculos comis contra unui înalt responsabil după tentativa de asasinare a ministrului de Interne, în 2013, revendicat de Ansar Beit al-Maqdess, un grup care s-a alăturat Statului Islamic, La 21 mai, Ansar Beit al-Maqdess a cerut adepţilor să atace judecătorii pentru a răzbuna spânzurarea a şase din oamenii săi, recunoscuţi vinovaţi de atacuri comise în numele SI, care acţionează şi în Siria şi Irak, unde a proclamat un „califat“ în urmă cu un an.

Justiţia, în vizorul jihadiştilor

Cu câteva zile înainte, doi judecători şi un procuror au fost împuşcaţi mortal în nordul Sinaiului, teatru al atentatelor jihadiste care vizează în mod obişnuit forţele de securitate. Atacul a intervenit la câteva ore după condamnarea la moarte a lui Morsi, alături de alţi 100 de acuzaţi, pentru evadări din închisoare şi violenţe în timpul revoltei populare din 2011 care a dus la căderea lui Hosni Mubarak. După ce a jurat credinţă Statului Islamic, Ansar Beit al-Maqdess, cu baza în Sinai, şi-a schimbat numele în „Provincia Sinai“, referire la „califat“. În ultimele săptămâni, războiul a devenit mult mai complicat în Peninsula Sinai după ce grupul pro-SI Ansar Beit al-Maqdess a început să recurgă la operaţiuni cu maşini-capcană, asasinate sau bombardarea de la distanţă a infrastructurilor de stat vitale, cum ar fi conductele de gaz. În cursul lunii iunie, grupul a comis atentate separate în apropierea piramidelor din Gizeh şi a templului din Karnak, la Luxor, două destinaţii turistice foarte populare. 

Asasinarea în plină zi a unei personalităţi de rang înalt este o lovitură dură pentru preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, care a venit la putere promiţând instaurarea stabilităţii după anii de tumult politic.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă