15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAscensiunea ISIS, favorizată de politica Ankarei

Ascensiunea ISIS, favorizată de politica Ankarei

 

Turcia a permis grupurilor rebele accesul facil spre câmpurile de luptă din Siria cu scopul înlăturării preşedintelui Bashar al-Assad, dar a creat un teren fertil în Siria pentru dezvoltarea grupului militant sunnit care a lansat ofensiva în Irak, ISIS, scrie New York Times. În Irak, a doua zi după discuţiile cu şeful diplomaţiei americane, John Kerry, premierul Nouri al-Maliki a refuzat cererea acestuia de a crea un guvern de uniune naţională.

„De trei ani vedem drapelele ISIS (Statul Islamic din Irak şi Siria) în Siria şi asta este pentru că Turcia i-a lăsat să intre”, declară unul dintre şoferii turci ai sutelor de camioane care făceau zilnic drumul spre Irak transportând în principal produse alimentare. Acum, jihadiştii ISIS au închis ruta acestui comerţ transfrontalier şi au răpit 80 de cetăţeni turci când au intrat în Mossul. Odată cu ascensiunea ISIS, guvernul turc plăteşte un preţ crescut pentru haosul la a cărui creare a contribuit. Potrivit lui Soli Ozel, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Kadir Has din Istanbul, „căderea Mossulului reprezintă eşecul politicii externe a Turciei din ultimii patru ani”. Ani de zile, politica „zero probleme cu vecinii” a reușit să facă din ­Turcia un exemplu admirat al democraţiei islamice şi de creştere economică. Noul conflict din Irak este un eşec în plus pentru guvernul premierului Erdogan şi partidul său, al Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), într-o serie de eşecuri ale politicii naţionale şi externe. În Turcia, mulţi acuză guvernul turc pentru că a facilitat ascensiunea extremiştilor în Siria.

Recent, Ankara a oferit câteva indicii că va reacţiona potrivit schimbărilor din regiune. Abia în această lună Guvernul Erdogan a înscris ­Al-Nusra, aripa siriană a Al Qaeda, pe lista organizaţiilor teroriste, la un an şi jumătate distanţă după SUA. Marţi, Erdogan a cerut ţărilor europene să oprească jihadiştii să călătorească în Turcia.

Strategie pro-jihadistă

Mai multe elemente demonstrează că djihadiştii cei mai radicali au putut veni şi pleca nestingheriţi în şi din Turcia, cu complicitatea autorităţilor. Presa menţiona o circulară difuzată anul trecut în care ministrul de Interne de atunci, Muammar Guler, recomanda să se ofere găzduire şi asistenţă djihadiştilor Frontului Al-Nusra în Turcia. Controalele au devenit mai intense de câteva luni, dar înainte „bărboşii” în ţinută de campanie debarcau zilnic pe aeroportul din Antiohia sau din Gaziantep. Şi numeroşi combatanţi jihadişti au fost îngrijiţi în spitale turceşti. Vara trecută, ­poliţia a blocat un camion ce transporta arme trimise de oameni legaţi de MIT – serviciile secrete conduse de Hakan Fidan, foarte apropiat de Erdogan şi mare organizator al susţinerii rebeliunii siriene.

Maliki spune: „Nu“

Presat de aliaţii occidentali să formeze un guvern de uniune naţională, premierul irakian, Nouri al-Maliki, în cadrul unei alocuţiuni televizate miercuri, a exclus acest „apel de formare a unui guvern naţional de urgenţă, o lovitură împotriva Constituţiei şi procesului politic”. În Irak, tot mai multe voci cer autorităţilor irakiene formarea cât mai rapid posibil a unui guvern ce ar include toate comunităţile societăţii irakiene, în timp ce diviziunile confesionale sunt tot mai profunde în ţară, alimentând haosul în care a căzut Irakul.

Kerry, la Erbil

Secretarul de stat american, John Kerry, i-a cerut preşedintelui regiunii autonome kurde din Irak, Massoud Barzani, să nu ceară propriul stat şi să ajute la formarea unui guvern la Bagdad. Kerry s-a deplasat la Erbil după întrevederile avute la Bagdad cu premierul Maliki şi politicieni sunniţi şi şiiţi rivali. Pentru CNN, Barzani a declarat că eşecurile armatei irakiene împotriva trupelor ISIS au făcut ca numeroşi kurzi, care visează de multă vreme la propriul stat, să reflecteze la necesitatea autodeterminării.

În teren, în noaptea de marţi spre miercuri, cei doi fraţi inamici, Al Nusra, aripa siriană a Al Qaeda, şi ISIS au decis să fuzioneze la Boukamal, principala localitate frontalieră între Siria şi Irak, arată un ONG. Acest act de alianţă survine în timp ce ISIS progresează în provincia Deir ez-Zor, din care face parte Boukamal, în estul Siriei, la frontiera cu Irakul. „Grupurile sunt rivale, dar ambele sunt jihadiste şi extremiste, iar alianţa va crea tensiuni cu alte grupuri rebele, inclusiv islamiste”, care controlau localitatea şi împrejurimile, a declarat purtătorul de cuvânt al Observatorului sirian pentru drepturile omului.   

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă