17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Armistițiul în estul Ucrainei, prelungit cu 12 ore

UPDATE. Armistițiul în estul Ucrainei, prelungit cu 12 ore

UPDATE 14.55: Autoritățile ucrainene au prelungit cu 12 ore armistițiul în estul Ucrainei, pentru a permite relansarea negocierilor, relatează Mediafax, citând surse ale The Guardian.

Ordinul de încetare a focului în sud-estul Ucrainei, decretat provizoriu în mod unilateral de către președintele ucrainean Petro Poroșenko vinerea trecută la 22:00, pentru ca rebelii să depună armele, expiră vineri la ora locală 10:00, informează agenția de presă ucraineană Unn, preluată de Agerpres.

Președintele Poroșenko a ordonat tuturor unitățile militare angajate în operațiunile speciale din estul țării încetarea focului pentru o săptămână, dar a cerut să se riposteze, fără ezitare, la fiecare atac al rebelilor. Fostul ministru de interne Iuri Luțenko, în prezent consilier al președintelui ucrainean, a declarat la începutul acestei săptămâni că în cazul în care planul de pace al șefului statului va eșua, autoritățile de la Kiev vor recurge la un așa-numit plan "B", care prevede măsuri mai severe împotriva insurgenților, scrie Unn. Confruntările (soldate cu peste 400 de morți din aprilie) au continuat, de fapt, în ultimele zile în bazinul industrial rusofon Donbas, în pofida încetării focului, care a fost acceptată de un lider al rebelilor separatiști.

Președintele Poroșenko a indicat joi că insurgenții au încălcat armistițiul de 52 de ori, într-o convorbire telefonică purtată cu președintele Franței, Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Confruntările au continuat și în cursul nopții de joi spre vineri. Garda Națională, care se subordonează autorităților de la Kiev, a anunțat moartea unui soldat și rănirea altor doi în luptele date în ultimele ore lângă Slaviansk, bastion al rebelilor separatiști din Donețk.Premierul' autoproclamatei Republici separatiste Donețk, Aleksandr Borodai, a anunțat, în același timp, că insurgenții proruși au cucerit în cursul serii de joi o bază militară ucraineană din regiunea Donețk, după mai multe ore de ciocniri armate.

Cele mai citite

Cum îţi promovezi afacerea când eşti la început de drum

Promovarea noului tău business, mai ales dacă nu ai la dispoziție un buget care să îţi permită să angajezi o agenție de marketing, poate...

Importanța recenziilor online și a prezenței digitale pentru spălătoria ta auto

sursa foto: shutterstock.com În era digitală, succesul unei spălătorii auto poate depinde în mare măsură de recenziile online și de vizibilitatea sa în mediul digital. Află cum...

Cea mai mare despăgubire achitată în 2023, în România

O companie membră a Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a achitat, anul trecut, în baza poliţei de asigurare...
Ultima oră
Pe aceeași temă