20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Atac armat într-un colegiu din Oregon. Ce ar fi spus atacatorul...

FOTO. Atac armat într-un colegiu din Oregon. Ce ar fi spus atacatorul înainte de a trage focuri de armă

UPDATE: Autorul atacului din campusul Colegiului Umpqua, din statul american Oregon, a vizat în mod special creştini, potrivit tatălui unei studente rănite, citat de CNN, scrie Mediafax. 

Înainte de a intra în operaţie, Anastasia Boylan i-a spus tatălui ei că bărbatul înarmat a intrat în clasă începând să tragă focuri de armă.

“Aşteptam asta de ani de zile”, i-a spus bărbatul profesorului care preda în sala de clasă, înainte să îl împuşte. Toţi din clasă au căzut la pământ. În timp ce îşi încărca pistolul, bărbatul a ordonat studenţilor să se ridice şi i-a întrebat dacă sunt creştini, a povestit Boylan familiei ei.

“S-au ridicat, iar el a spus «Bun, pentru că sunteţi creştini, îl veţi vedea pe Dumnezeu în doar o secundă ». Şi apoi i-a împuşcat”, a declarat pentru CNN tatăl victimei, citând relatările acesteia.

Potrivit relatărilor mamei ei, Anastasia Boylan, în vârstă de 18 ani, a supravieţuit pentru că s-a prefăcut că a murit după ce a fost lovită de un glonţ în zona coloanei vertebrale.

—————

UPDATE: Tatăl atacatorului s-a declarat șocat de ceea ce s-a întâmplat.

“Sunt şocat de cee ace s-a întâmplat astăzi. Nu pot răspunde la întrebări acum”, a spus tatăl lui Chris Harper Mercer. 

UPDATE: Un tânăr înarmat a deschis focul, joi, într-o clasă dintr-un colegiu comunitar rural, în Oregon, omorând cel puţin nouă persoane şi rănind alte şapte, a anunţat FBI, după care a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia, relatează AP în pagina electronică, citată de Mediafax. 

Un supravieţuitor a declarat că atacatorul le-a cerut victimelor să spună ce religie au înainte să înceapă să tragă.

Atacatorul a fost identificat drept Chris Harper Mercer, în vârstă de 26 de ani, potrivit unui oficial guvernamental, care nu a fost autorizat să facă declaraţii.

Autorităţile nu au spus nimic despre mobilul atacului, subliniind că o anchetă este în desfăşurare.

Şeriful a anunţat că zece persoane au fost ucise, iar alte şapte rănite.

O purtătoare de cuvânt a poliţiei federale (FBI) a precizat că atacatorul era inclus în acest bilanţ.

Anterior, procurorul general al statului Oregon Ellen Rosenblum a anunţat că 13 persoane au fost ucise.

Era neclar ce a condus la această discrepanţă, precizează The Associated Press.

————-

UPDATEPreședintele american Barack Obama a denunțat uciderile în masă devenite în Statele Unite “o rutină” și a insistat că “nicio țară avansată” nu asistă în mod regulat la episoade ca cel petrecut în Oregon, unde au fost omorâte joi cel puțin 13 persoane, informează EFE, Reuters și AFP, citate de Agerpres. 

“Într-un fel, acest lucru a devenit o rutină, informațiile sunt de rutină, reacțiile mele aici pe acest podium au ajuns de rutină și răspunsul celor care se opun oricărei legi de bun simț asupra acestor arme a devenit de asemenea de rutină”, a afirmat el, într-o dură și ironică declarație în fața presei la Casa Albă, chemând din nou Congresul să legifereze pentru a încadra mai bine utilizarea armelor de foc, notează EFE. 
       
Obama a mai spus că rugăciunile pentru victime “nu sunt suficiente” și problema trebuie abordată cât mai curând posibil, din punct de vedere politic pentru combaterea violenței armate în țară, la câteva ore după atacul armat într-un colegiu din statul Oregon în care au fost ucise cel puțin 13 persoane și alte 20 rănite.

“Ideea că violența cu armele ar fi de natură diferită, că libertatea noastră și constituția ne împiedică să legiferăm, chiar modest, modul în care folosim aceste arme… nu are niciun sens!”, a subliniat el.

“Ori de câte ori o tragedie ca aceasta s-ar produce, voi repeta că pentru a face ceva… trebuie schimbate legile”, a conchis el, vizând puternicul grup de lobby pentru arme ce blochează reforma, notează Reuters.

————-

Cel puțin 15 persoane au murit și alte douăzeci au fost rănite, după ce un bărbat a deschis focul la un colegiu din Oregon, SUA, informează CNN. 

Atacul s-a petrecut la Colegiul de stat Umpqua, a declatay purtătorul de cuvânt al Poliției Oregon, Bill Fugate. 

Atacatorul a fost reținut. Nu este încă clar dacă a fost rănit de polițiști. 

”Potrivit informaţiilor preliminare, cel puţin zece persoane au fost împuşcate mortal, iar alte 20 au fost rănite în atac. Presupusul autor al atacului a fost reţinut“, a declarat Bill Fugate. 

Ziarul Portland Oregonian a declarat că poliția a răspuns la un apel, în jurul orei locale 10.40 (17.40 GMT), anunțând atacul armat într-o sală de curs a facultății de științe a colegiului Umpqua, situat într-o zonă rurală din statul Oregon, potrivit Agerpres

Shelly Stefanich, purtător de cuvânt de la Mercy Medical Center din Roseburg, a afirmat că acest spital este singurul din oraș și cel mai probabil va primi răniții, dar nu a putut spune câți pacienți pot fi tratați aici.

Presa locală a anunțat la rândul ei că agenți de la Biroul Alcool, Tutun, Arme de Foc și Explozivi (U.S. Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) sunt în drum spre Roseburg, un oraș cu aproximativ 20.000 de locuitori, situat la 418 km sud de Portland.

Un polițist de la biroul șerifului comitatului, sergentul Aaron Dunbar, a declarat la CNN că nu putea confirma bilanțul imediat.

Campusul universității locale, unde studiază circa 3.000 de persoane, a fost evacuat și încercuit, în timp ce pompierii, poliția și părinții îngrijorați s-au grăbit să ajungă la fața locului după primele zvonuri că acolo a avut loc un măcel. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă