19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAtac ARMAT la Gay Pride. Un bărbat ultraortodox evreu a înjunghiat şase...

Atac ARMAT la Gay Pride. Un bărbat ultraortodox evreu a înjunghiat şase persoane

Şase persoane care participau joi la ediţia din acest an a Gay Pride, la Ierusalim, au fost înjunghiate de către un bărbat evreu ultraortodox, care tocmai ce ieșise din închisoare, după ce a comis un atac similar, relatează Mediafax.  

Suspectul, identificat ca Yishai Schlissel, fusese eliberat din închisoare de doar câteva săptămâni, unde a ispăşit o pedeapsă de zece ani de închisoare pentru tentativă de crimă şi vătămare corporală gravă.

Citește și: REPORTAJ. Marșul Diversității în București: Nu suntem doar niște litere – LGBT. Vrem drepturi egale

Autorităţi din domeniul sănătăţii au anunţat că o femeie a fost rănită grav şi se afla în stare critică, iar alte cinci persoane au fost rănite uşor în acest atac.

Martori au declarat că au văzut un bărbat ultraordox intrând în mulţime şi urlând în timp ce înfigea un cuţit în persoane – la întâmplare. Suspectul a fost imobilizat şi ţintuit la pământ de către poliţie, după care a fost ridicat cu o dubă.

Premierul Benjamin Netanyahu a catalogat atacul drept “o crimă josnică, motivată de ură”. Alţi lideri politici au condamnat, de asemenea, atacul.

Yishai Schlissel a înjunghiat trei persoane, tot la Gay Pride, în 2005. De când a fost eliberat din închisoare, el a făcut campanie în oraşul în care locuieşte împotriva organizării la Ierusalim a paradei din acest an.

Poliţia locală din Cisiordania a afirmat că nu este obligată să-l urmărească, având în vedere că a comis infracţiunea la Ierusalim, care face parte din alt district de poliţie.

Citește și: REPORTAJ. Un subiect tabu: hărţuirile prin care trec elevii homosexuali din liceele româneşti

Organizatorii au decis să continue parada, care se află de mai mult timp în centrul unor tensiuni cu grupuri religioase, inclusiv cel al minorităţii evreieşti ultraortodoxe. Activişti de extremă dreapta au primit autorizaţie să protesteze faţă de eveniment, dar au fost ţinuţi departe de cele aproximativ 5.000 de persoane care au participat la marş.

“Homofobia este adânc înrădăcinată în oraş, însă asta este ideea paradei, a marşului. Încercăm să schimbăm această atitudine. Sperăm să reuşim acest lucru. Este de ajuns un singur om ca să creeze asemenea scene. Din fericire face parte dintr-o minoritate”, a declarat Benny Zupick, în vârstă de 22 de ani, care a participat la paradă.

Un eveniment similar, organizat în iunie în oraşul Tel Aviv, un oraş mai tolerant faţă de homosexuali, s-a desfăşurat în mod paşnic.

Reprezentanţi ai comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) din Israel au declarat că au fost şocaţi de faptul că asemenea incidente violente încă mai au loc în ţară în 2015.

 

 

Cele mai citite

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă