18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialAtac armat Orlando: Cinci conturi de Facebook, care îi aparțineau lui Omar...

Atac armat Orlando: Cinci conturi de Facebook, care îi aparțineau lui Omar Mateen, în vizorul anchetatorilor

Președintele Comisiei pentru securitate internă a Senatului Statelor Unite, Ron Johnson,  i-a trimis, miercuri, o scrisoare fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, în care îi solicită să furnizeze informații cu privire la cele cinci conturi folosite de autorul atacului din Orlando, Omar Mateen, informează AFP, citat de Agerpres.

Astfel, senatorii americani doresc să afle dacă este posibilă o urmărire preventivă a conturilor din reţelele de socializare, cum era şi cel folosit de Mateen, pentru a încerca prevenirea unor astfel de tragedii, a declarat Johnson la CNN. 

Citește și: FOTO: Barack Obama și Joe Biden, în vizită la Orlando: Dacă nu acţionăm, vom vedea alte masacre ca acesta

„Este datoria noastră să vedem ce s-a întâmplat şi dacă este posibil să se facă în aşa fel încât astfel de lucruri să nu se mai repete”, a mai spus senatorul republican. 

În scrisoarea adresată lui Zuckerberg, Johnson afirmă că Mateen a postat pe Facebook un jurământ de credinţă faţă de SI în timpul atacului şi a cerut ca „America şi Rusia să înceteze să bombardeze Stat Islamic”. Mateen ar fi postat, de asemenea, un mesaj în care afirma că „adevăraţii musulmani nu vor accepta niciodată manierele dezgustătoare ale Occidentului” şi că „în zilele următoare vor avea loc alte atacuri ale SI în SUA”. 

Citește și: Atacul armat din Orlando. Surse: Soția lui Omar Mateen ar putea fi inculpată, pe motiv că nu a anunțat autoritățile, deși cunoștea planurile bărbatului

De asemenea, atacatorul pare să fi căutat informaţii pe internet cu privire la carnagiul pe care tocmai îl comitea, prin cuvinte-cheie precum „Pulse Orlando” sau „focuri de armă”, potrivit lui Johnson. 

Un purtător de cuvânt al Facebook a confirmat că reţeaua de socializare online a primit scrisoarea din partea senatorului. Compania californiană nu a răspuns deocamdată cererilor lui Johnson, însă cooperează de început cu anchetatorii în acest caz. 

Omar Mateen este autorul unui atac armat care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un club frecventat de comunitatea LGBTQ din Orlando. 49 de persoane au murit în atac, iar alte 53 au fost rănite. Bărbatul, și-a revendicat atașamtentul față de gruparea Stat Islamic, în timpul asaltului, a fost lichidat de forțele de ordine.

Citește și: FOTO: Victimele atacului armat din Orlando, omagiate la Ambasada SUA

Cele mai citite

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă