15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Atac cu cuțitul în Japonia. Un angajat al unui centrul pentru...

FOTO+VIDEO. Atac cu cuțitul în Japonia. Un angajat al unui centrul pentru handicapaţi a ucis 19 persoane şi a rănit alte 25

UPDATE 15:50. Autorul masacrului comis marţi într-un centru pentru persoane cu handicap mintal din Japonia, un fost angajat al acestui centru, a fost recent internat într-un spital de psihiatrie, fiind considerat ‘periculos’, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres
Criminalul în vârstă de 26 de ani, identificat sub numele de Satoshi Uematsu, a pătruns marţi dimineaţă în acel centru din localitatea Sagamihara (în apropiere de Tokyo), unde a ucis cu armă albă 19 pacienţi şi a rănit alţi 25. Apoi s-a predat poliţiei, în faţa căreia a spus: ‘Vreau ca persoanele cu handicap să plece de pe această lume’. 
Suspectul lucrase el însuşi în respectivul centru până pe data de 19 februarie, când a plecat de acolo invocând motive personale. Dar chiar în acea zi poliţia a alertat primăria din Sagamihara asupra riscului ca Satoshi Uematsu să comită o infracţiune cu violenţă, după ce el a încercat să-i transmită unui deputat local o scrisoare în care îşi manifesta intenţia de ‘a ucide 470 de handicapaţi, spre binele Japoniei’. 
‘Viaţa persoanelor cu handicap multiplul este extrem de grea şi din acest motiv obiectivul meu este o lume în care aceste persoane să poată beneficia de eutanasie cu consimţământul tutorelui lor’, spunea el în scrisoare manuscrisă. 
Prin urmare, a fost trimis într-un spital de psihiatrie, unde în urma examinării medicii au decis să-l interneze, întrucât au apreciat că ar putea reprezenta un pericol public. 
Dar pe 2 martie a fost externat, tot medicii apreciind că starea sa se ameliorase şi că nu mai putea fi considerat un pericol. 
Pe de altă parte, guvernul de la Tokyo a exclus posibilitatea ca atacul de la Sagamihara să fie un caz de terorism jihadist. ‘Deocamdată nu am obţinut nicio informaţie despre legături ale suspectului cu vreun grup islamist’, a indicat un purtător de cuvânt al executivului japonez. 
Cele 19 victime ale atacului (9 femei şi 10 bărbaţi) au vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, iar unii dintre cei 25 de răniţi sunt într-o stare foarte gravă, având răni la gât.

——————————

Cel puțin 19 oameni au fost uciși și cel puțin alți 45 sunt răniți, după un atac produs în capitala Japoniei, Tokyo. Atacul s-a produs pe timpul nopții de luni spre marți la un centru pentru persoane cu dizabilități, situat în Sagamihara, oraș aflat la 40 de kilometri de Tokyo. Primele informații au fost postate pe Twitter de NHK World News și preluate de media din Europa.

Poliția japoneză a fost anunțată despre atac printr-un apel telefonic. La scurtă vreme după aceea, polițiștii ar fi arestat un bărbat de 20 de ani, despre care au dezvăluit că este fost angajat al centrului Tsukui Yamayuri Garden.

20 dintre răniți sunt în stare critică, au precizat autoritățile. 

 

Conform BBC News, bărbatul a fost cel care s-a predat forțelor de ordine. S-ar fi dus la o secție de poliție și ar fi spus: ”Eu am făcut-o”. 

Incidentul s-a petrecut în jurul orei locale 2,30, când un angajat al centrului, care a reclamat că un bărbat înarmat cu un cuțit a pătruns în centru. El s-a predat polițiștilor în jurul orei 03.00. 

Atacatorul ar avea 26 de ani și ar avea numele de familie Uematsu. Oamenii legii nu știu încă de ce a recurs la acest gest. 

Din primele date, este cel mai grav incident de acest fel din ultimii ani, în Japonia, mai remarcă BBC. În 2008, un bărbat a înjunghiat opt oameni, pe când se ducea în cartierul Akihabara din Tokyo. Un alt atac sângeros a avut loc în 2001, când un bărbat instabil psihic a omorât opt copii, înjunghiindu-i cu un cuțit, la o școală primară din Osaka. 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă