16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAtac cu gaz toxic asupra soldaţilor sirieni

Atac cu gaz toxic asupra soldaţilor sirieni

Mai mulţi soldaţi sirieni au avut dificultăţi de respiraţie, simţind că se sufocă, în timp ce grupuri de rebeli au atacat o poziţie militară guvernamentală la est de capitala ţării, Damasc, folosind un gaz toxic neidentificat, a anunţat joi televiziunea de stat siriană, citată de Xinhua şi Reuters, potrivit Agerpres. 

Potrivit sursei, rebelii au atacat miercuri un post militar din Ghouta orientală, la periferia Damascului, unde s-ar putea să fi folosit gaz sarin în atac. ''Grupurile teroriste au folosit în mod repetat gaze toxice, inclusiv sarin, în mai multe zone din Siria, pentru a-şi acoperi pierderile în faţa armatei siriene'', a afirmat sursa. Televiziunea a relatat că rebelii au reuşit să introducă ilegal în ţară, dinspre Turcia, componente pentru echipamente folosite la producerea de gaze toxice. 

Ştirea a fost difuzată şi de agenţia oficială siriană de presă Sana, citată de Reuters. În comunicat nu se menţionează ce grupări ar fi întreprins atacul. Guvernul sirian le numeşte ''teroriste'' pe toate facţiunile care luptă împotriva sa. Purtătorul de cuvânt al Jaish al Islam, o facţiune rebelă dominantă în regiune, a afirmat că guvernul sirian minte, precizează Reuters. 

Media de stat siriene au difuzat imagini cu soldaţi purtând măşti cu oxigen, încercând să respire în timp ce primeau primul ajutor din partea altor membri ai personalului militar. ''Ei au dificultăţi de respiraţie, o senzaţie aproape de paralizie şi salivează abundent'', declara un soldat la televiziunea de stat. Un alt soldat, intervievat la spital, a afirmat că ''o bombă fumegândă'' a aterizat şi apoi el a început să aibă simptome. 

Xinhua aminteşte că Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a întreprins mai multe inspecţii în Siria şi a monitorizat distrugerea arsenalului de arme chimice cu ajutorul marilor puteri ale lumii. 

Cele mai citite

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă