8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialAtac terorist la Ottawa

Atac terorist la Ottawa

Atacul din Ottawa asupra Parlamentului şi împuşcarea unui soldat de gardă la Monumentul comemorativ al războiului au alimentat temerile potrivit cărora Canada, aliat al SUA în campania contra grupului extremist Statul Islamic, a fost ţinta represaliilor jihadiştilor fie în cadrul unui complot organizat, fie a agresiunii unui „lup solitar“, un canadian radicalizat. În discursul său, premierul Stephen Harper a recunoscut că statul canadian nu este imunizat contra terorismului şi a precizat că „nu ne vom lăsa intimidaţi“, cei care ameninţă ţara vor fi pedepsiţi.

Centrul capitalei canadiene a fost cuprinsă de panică miercuri dimineaţă după ce un trăgător înarmat a rănit mortal un soldat de gardă la Monumentul comemorativ al războiului şi a intrat în clădirea Parlamentului, aflată în apropiere – unde parlamentarii se adunaseră pentru reuniunea săptămânală – şi a tras mai multe focuri de armă înainte de a fi doborât. A fost a doua agresiune mortală asupra unui membru al forţelor armate în trei zile. Faţă de acest atac inedit în istoria canadiană, apărarea aeriană americano-canadiană (Norad) a fost plasată în stare de alertă pentru „a răspunde rapid” oricărui incident aerian. Supravegherea a fost imediat crescută în clădirile publice din marile oraşe, ca Montreal şi Toronto, ca şi în reţelele de metrou din aceste metropole.

Centrul Ottawei, în mod obişnuit animată într-o zi de lucru, a fost închis de forţele de securitate care au declarat stare de urgenţă şi au izolat imediat zona şi Parlamentul, suspectând prezenţa altor atacatori în clădirea oficială. Grupuri de agenţi şi comandouri înarmate până în dinţi, susţinuți de vehicule blindate au împânzit străzile din centrul capitalei, verificând clădirile. Bazele militare din ţară au fost închise şi membrii forţelor armate au rămas consemnaţi, fără uniforme. Închiderea Parlamentului a durat până seara, dar la una din conferinţele de presă, poliţia din Ottawa şi Jandarmeria regală din Canada au refuzat să precizeze câte persoane înarmate sunt implicate în atac şi au declarat că se continuă căutarea lor: situaţia este „dinamică şi în derulare”.

Pe Twitter, adepţii Statului Islamic au salutat atacul şi au avertizat că astfel de atentate vor continua. Luna trecută, într-un mesaj audio, purtătorul de cuvânt al teroriştilor SI, Abou Mohammed al-Adnani a cerut simpatizanţilor să comită masacre ca represalii şi a inclus canadienii pe lista naţionalităţilor vizate.

Premierul Stephen Harper, aflat în Parlament în momentul atacului, este un critic virulent al mişcării Statul Islamic şi a altor grupuri armate extremiste şi prevăzuse pentru miercuri introducerea unei noi legislaţii anti-teroriste. „Nu ne vom lăsa intimidaţi”, a precizat în discursul televizat de după atacuri, pe care le-a legat de radicalizarea SI. El a repetat determinarea Canadei de a „lupta contra organizaţiilor teroriste” care încearcă să-şi transfere sălbăticia acţionând în diverse locuri din lume. Primul ministru era în şedinţă când a izbucnit o enormă explozie urmată de mai multe salve de focuri de armă”, a declarat un membru al cabinetului.

Atacatorul mascat doborât în interiorul Parlamentului era un „terorist”, cunoscut de Guvernul canadian ca un „voiajor cu grad crescut de risc”. Autorităţile l-au identificat ca fiind Michael Zehaf-Bibeau, 32 ani, născut în Quebec. Mic delincvent cu condamnări minore, Zehaf-Bibeau s-a convertit recent la Islam şi visa să călătorească în Orientul Mijlociu pentru a studia araba. Global and mail a precizat că Zehaf-Bibeau era fiul unui om de afaceri din Quebec, Bulgasem Zehaf, care „se pare că a luptat în Libia, în 2011”. Atacul din Ottawa intervine la două zile după ce un tânăr de 20 de ani, descris ca „terorist de inspiraţie SI” a atacat doi soldaţi canadieni şi a ucis unul dintre ei. După acel incident, Canada a ridicat nivelul de alertă şi autorităţile au recomandat populaţiei prudenţă.

Atacuri precedente în Occident

Episoadele din Canada sunt ultimele dintr-un şir de atacuri teroriste comise în diverse state occidentale, contra soldaţilor dar şi a civililor, de indivizi cu afinitate pentru Islam sau simpatie pentru ideologia militanţilor radicali. La 25 septembrie 2014, la Oklahoma, un bărbat a decapitat un coleg de muncă şi a înjunghiat alt angajat într-o uzină de alimente. Suspectul, Alton Nolen, avea un trecut penal şi începuse să încerce convertirea unor colegi la religia musulmană.

La 26 septembrie 2014, un fost gardian dintr-o discotecă din Sydney, devenit un şef în SI, a telefonat din Siria unui bărbat din Sydney şi i-a cerut să comită o decapitare în Australia pe care să o înregistreze video. Este una din rarele tentative cunoscute din partea SI de a comite un act terorist în afara Orientului Mijlociu.

La 24 mai 2014, un bărbat înarmat a deschis focul asupra trecătorilor din faţa Muzeului evreiesc din Bruxelles, ucigând trei persoane. După o lună, autorităţile franceze l-au arestat pe Mehdi Nemmouche, un francez de 29 ani cu o lungă istorie criminală care călătorise în Siria anul trecut pentru a se alătura combatanţilor islamişti radicali. Poliţia belgiană şi cea franceză au descoperit dovezi privind relaţia lui cu Statul Islamic iar un ziarist francez reţinut ostatic luni de zile de extremiştii din Siria, a recunoscut în Nemmouche unul din răpitorii lui, o persoană „violentă şi sadică”.

La 22 mai 2013, doi britanici reconvertiţi la Islam au fost recunoscuţi vinovaţi pentru uciderea unui soldat britanic pe o şosea din sudul Londrei şi apoi măcelărit cu cuţitele şi un satâr, scena macabră fiind înregistrată de camere video de supraveghere a zonei. Unul dintre ei este de origine nigeriană cu legături cu Al Qaeda, arestat în Kenya fiind suspectat că intenţiona să se alăture teroriştilor grupului extremist somalez Shabaab. Nu se cunoaşte drumul spre radicalizare al celui de-al doilea atacator, tot de origine nigeriană. În martie 2012, Mohammed Merah, membru autoproclamat al Al Qaeda, a ucis trei soldaţi francezi şi mai târziu un rabin şi trei copii evrei în afara unei şcoli evreieşti din sud-vestul Franţei. Merah avea dublă naţionalitate, franceză şi algeriană şi călătorise în Pakistan şi Afganistan pentru antrenamente în taberele combatanţilor islamişti.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă