8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAtacul de la Munchen ridică noi semne de întrebare asupra rețelelor de...

Atacul de la Munchen ridică noi semne de întrebare asupra rețelelor de socializare

Reţelele sociale sunt puse sub semnul întrebării, după atacul de la Munchen – prin Facebook, tânărul de 18 ani și-a ademenit victimele la McDonalds, dar, tot cu ajutorul Facebook-ului și Twitter-ului, poliția a reușit să comunice cu oamenii în timp real,conform unei analize realizate de AFP,preluată de Agerpres

La puţin timp după primele focuri de armă, poliţia din Munchen a transmis numeroase mesaje de alertă în germană, engleză, franceză şi chiar în turcă pe conturile sale de Twitter şi Facebook, cu obiectivul de a ţine populaţia informată cât mai curând posibil. “A avut loc un atac armat, situaţia este incertă”, “Rămâneţi acasă la Munchen, nu ieşiţi pe stradă”, “număr necunoscut de victime”, “facem tot posibilul pentru a-i găsi pe autori”, au anunţat pe reţelele sociale serviciile de securitate. 

Citește și: Sinteză: Tot ce știm despre atacul de la Munchen, la o zi după tragedie

Solidaritatea a cucerit rapid internetul. Hashtagul #offenetür (“poartă deschisă” în germană) a făcut turul reţelelor sociale, indicând adăposturi sigure persoanelor aflate încă pe străzi în condiţiile în care transportul în comun fusese suspendat. 

Însă în haosul provocat de atacul armat, autorităţile au trebuit să facă faţă zvonurilor false pe internet, care evocau atacuri simultane în oraş, prezenţa unor suspecţi dotaţi cu carabine sau chiar fuga acestora la bordul unui autovehicul. 

Tot atâtea afirmaţii false care au mobilizat forţele de ordine şi au alimentat teama de un atac terorist. De aici a venit şi teroarea care a pus stăpânire pe oraş, deşi în final s-a dovedit că era vorba de un act nebunesc dar izolat al unui tânăr dezechilibrat mintal, comentează AFP. 

Citește și:  The Telegraph susține că un român ar fi printre victimele de la Munchen. MAE nu confirmă informația

“Am avut în cursul nopţii multe informaţii şi să le verificăm rapid şi în detaliu a reprezentat o provocare. Şi a trebuit, bineînţeles, să le luăm pe toate în serios dată fiind situaţia”, a explicat şeful poliţiei, Hubertus Andrae. 

Ironia sorţii, poliţia a contribuit şi ea la aceste zvonuri, afirmând foarte curând după atac pe reţelele sociale că suspectează pista teroristă şi că se află în căutarea a trei suspecţi înarmaţi, deşi ulterior a infirmat acest informaţii. 

“Vă rugăm, nu alimentaţi speculaţiile, asta ne-ar ajuta mult”, a postat poliţia pe Twitter pentru a încerca să creeze agitaţia creată, cerându-le internauţilor să nu dezvăluie imagini cu victimele şi să nu difuzeze informaţii privind poziţiile poliţiştilor: “Nu-i ajutaţi pe atacatori!!!”. 

“Astăzi, în epoca reţelelor sociale, cantitatea şi momentul difuzării informaţiilor nu mai sunt controlate de poliţie, ci de oameni. Asta prezintă un anumit număr de avantaje, vedem succese în anchete datorită fotografiilor şi înregistrărilor video realizate de persoane private”, a explicat sâmbătă ministrul german de interne, Thomas de Maiziere. 

În SUA, ancheta privind atentatele de la Boston din 2013 a putut să progreseze rapid datorită, printre altele, imaginilor surprinse de persoane particulare. 

La Munchen, înregistrările video realizate de amatori l-au surprins pe autor trăgând asupra unor persoane şi au permis întocmirea rapidă a unui portret robot. 

“Dar este evident că atunci când zvonurile se răspândesc, asta nu contribuie la o evaluare adecvată a situaţiei”, a indicat ministrul. 

De asemenea, autorul atacului s-a folosit de o reţea socială pentru a-şi atrage mai multe dintre victime într-o capcană, piratând un cont Facebook pentru a-i invita să meargă la un restaurant McDonald’s. 

Potrivit media, autorul atacului, David Ali Sonboly, a postat pe reţeaua socială mesajul: “Vă ofer ce doriţi cu condiţia să nu fie foarte scump”.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă