8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Atacurile din Bruxelles, miercuri, pe prima pagină a principalelor ziare de...

FOTO. Atacurile din Bruxelles, miercuri, pe prima pagină a principalelor ziare de pe întreaga planetă

La doar patru luni de la atacurile mortale din Paris, primele pagini ale ziarelor din toată lumea sunt din nou pline cu imagini ale unor noi atrocităţi, presupuse a fi făcute de militanţii Statului Islamic.

Times şi Daily Miror au folosit în titlul principal un cuvânt intransigent „Bloodbath” (baie de sânge) pentru a descrie ororile petrecute, marţi, la Bruxelles.

The Times scrie că Bruxelles-ul a fost atacat tocmai pentru că aici a fost arestat cu doar patru zile în urmă, teroristul Salah Abdeslam.

The Daily Mail îşi concentrează articolul de pe prima pagină pe pericolul pe care-l reprezintă jihadismul. Sub titlul „How many more jihadi bombers are out there?”, pubicaţia britanică scrie că „apocalipsa” de la aeroport a început la câteva secunde după ce un bărbat a strigat în arabă „Allahu Akbar” (Dumnezeu e mare).

Cele două explozii de la aeroport au avut loc la 20-30 de secunde una de cealaltă, iar The Daily Telegraph a observat detaliu cumplit: momentele şi locurile celor două explozii sugerează că au fost calculate astfel încât oricine ar fi fugit de prima ar fi intrat exact în raza celei de-a doua.

„ISIS loveşte în inima Europei”, titrează Financial Times, care subliniază că Europa nu se poate apăra de focul care vine din sud şi din est şi este timpul pentru întărirea securităţii. Şi Le Figaro are aceeaşi opinie şi titrează mare pe prima pagină „Europa lovită direct în inimă”.

The Sun a sesizat un aspect foarte interesant: ora locală a declanşării atacurilor din Bruxelles a fost 9:11, ceea ce sugerează că ar fi putut fi aleasă tocmai pentru a reaminti de atrocităţile din New York din 9/11 (11 septembrie 2001).

Pe lângă filmul cumplitelor evenimente, publicaţiile s-au ocupat şi de martori şi supravieţuitori.

O reporteriţă de la The Independent, care se afla în aeroport la momentul atacului, povesteşte că era o puternică stare de confuzie, pentru că la microfon se anunţa procedura de evacuare, iar personalul de la sol era panicat şi admitea că nu au mai făcut vreodată aşa ceva.

Şi The Miror a ales să spună poveştile supravieţuitorilor, aşa că pe prima lor pagină apar imaginile groaznice de la locurile atacurilor văzute prin ochii celor care au reuşit să scape. Oamenii au povestit reporterilor The Miror că au văzut corpuri sfâşiate şi părinţi care-şi căutau cu disperare copiii. Un pasager aflat la aeroport a spus chiar că o crainică stătea în picioare la postul ei şi anunţa continuu la microfon, în mai multe limbi, ce se întâmplă, deşi se simţea clar din vocea ei că tremura de frică.

Corriere de la Sera scrie despre misionarul mormon american, de 19 ani, care a sfidat pentru a treia oară moartea. El a fost rănit, marţi, la aeroportul din Bruxelles, după ce a supravieţuit atacurilor teroriste din Boston şi Paris.

Publicaţia belgiană Le Soir scrie mare pe prima pagină „Tenir bon” (Fiţi tari), iar editorialul zilei avertizează că acesta nu este sfârşitul, ci începutul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă