16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialAtacurile teroriste din Paris şi Bruxelles puteau fi prevenite. Poliţia şi MI5...

Atacurile teroriste din Paris şi Bruxelles puteau fi prevenite. Poliţia şi MI5 au oprit supravegherea suspecţilor chiar înainte ca aceştia să le organizeze

Poliţia britanică şi MI5 ar fi putut preveni atacurile teroriste de la Paris şi Bruxelles, dar operaţiunea secretă care urmărea nişte indivizi suspectaţi că ar avea legătură cu acest complot a fost oprită chiar cu trei luni înainte de atrocităţi, relatează Daily Mail.

Cu trei luni înainte ca unul dintre coordonatorii atacului de la Paris să traverseze Canalul Mânecii pentru a se întâlni cu extremiştii din Marea Britanie, ofiţeri superiori ai serviciilor de informaţii au decis încetarea misiunii sub acoperire care-i urmărea pe aceşti suspecţi. Potrivit unor informaţii, care abia acum au fost divulgate, din cauza opririi operaţiunii respective agenţii au ratat o întrunire esenţială, desfăşurată vara trecută, între un grup de presupuşi suporteri ai Statului Islamic din Marea Britanie şi Mohamed Abrini. Dacă ar fi continuat să urmărească grupul, investigatorii ar fi putut afla informaţii care i-ar fi condus la celula teroristă din Bruxelles, înainte ca aceasta să ucidă 130 de oameni în Paris, în noiembrie 2015.

Supranumit „bărbatul cu pălărie”, Abrini a fost ulterior surprins pe camerele de supraveghere, în timp ce fugea de pe aeroportul din Bruxelles după atacul din martie, iar acum este acuzat că ar fi coordonat ambele atentate – Paris şi Bruxelles.

În urma anchetelor extinse ale serviciilor de securitate din Marea Britanie şi din Europa, s-a descoperit că a existat ocazia de a se descoperi planurile lui Abrini, dar aceasta a fost ratată.

Acum se poate dezvălui faptul că poliţia a arestat şi interogat mai mulţi britanici la începutul anului 2015, într-o investigaţie referitoare la susţinătorii ISIS din Marea Britanie. Înainte de a fi arestaţi, suspecţii fuseseră supravegheaţi de agenţi sub acoperire. Ofiţerii superiori au decis încetarea operaţiunii după ce au ajuns la concluzia că nu există suficiente dovezi împotriva presupusei celule teroriste din Marea Britanie.

Abrini a vizitat Marea Britanie cu câteva luni mai târziu, în vara lui 2015, dar poliţia şi MI5 nu mai supravegheau grupul britanic. În plus, după ce au fost arestaţi, suspecţii şi-au îmbunătăţit metodele de a evita autorităţile. Schimbau cu regularitate telefoanele, ştergeau datele şi comunicau de la internet-cafe pentru că ştiau că ar putea fi supravegheaţi.

Mohamed Abrini a fost în Marea Britanie de şapte ori în vara anului 2015. A stat la hoteluri în trei oraşe şi se bănuieşte că s-a întâlnit cu diverşi indivizi. După ce a fost prins, Abrini a făcut mărturisiri complete, inclusiv detaliile deplasărilor lui în Marea Britanie.

Aceste constatări ridică întrebarea dacă MI5 sau poliţia antitero au făcut tot ce trebuia pentru a urmări conexiunile britanice care i-ar fi putut conduce spre celula teroristă care a pus la cale atacul de la Paris.

Potrivit unor surse citate de Daily Mail, operaţiunea iniţială a MI5 de la începutul anului 2015 viza un grup despre care se credea că plănuieşte să plece în Siria să se alăture grupării teroriste ISIS. Ca parte a acestei investigaţii, ei au descoperit unele scrisori care în opinia lor demonstrau legătura respectivilor indivizi cu ISIS, aşa că i-au arestat. Dar informaţiile au fost insuficiente şi suspecţii nu au putut fi acuzaţi, aşa că poliţia a fost nevoită să-i elibereze.

Cele mai citite

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă