21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialAtentate sângeroase în numele Profetului?

Atentate sângeroase în numele Profetului?

Într-o înregistrare video, organizaţia teroristă Al Qaeda pentru Peninsula Arabică (Aqpa), cu sediul în Yemen, a revendicat responsabilitatea atentatului care a decimat redacţia  publicaţiei satirice Charlie Hebdo din Paris. Unul dintre responsabilii acestei filiale a Al Qaeda centrală a precizat că „operaţiunea  a fost executata la ordinele emirului nostru general, Ayman al-Zawahiri, şi conform voinţei postume a lui Ossama bin Laden“, fostul şef al reţelei teroriste ucis de americani în Pakistan. Vestul, ameninţat cu noi tragedii şi teroare“.

Un înalt responsabil în organizaţia islamistă Al Qaeda filiala Yemen, cunoscută ca Al Qaeda din Peninsula Arabică (Aqpa), a publicat o înregistrare video în care recunoaşte responsabilitatea masacrului de la Charlie Hebdo şi avertizează Occidentul cu mai multe „tragedii şi teroare“. Nasr al-Ansi, înalt comandant în Aqpa, a precizat că atentatul de la Charlie Hebdo  a fost „o răzbunare pentru Profet“. După cum se ştie, în acel asalt cu mitraliere Kalaşnikov au fost ucişi zece ziarişti şi doi poliţişti de către fraţii Cherif şi Said Kouachi, cetăţeni francezi de origine algeriană. Video-ul Aqpa, intitulat „Un mesaj privind Sfânta Bătălie din Paris“, a fost emis de grupul media al grupului terorist, Al-Malahem. Precizând că Franţa aparţine „părţii Satanei“,  Al-Ansi afirmă că filiala Al Qaeda a ales ţinta, a conceput planul şi a finanţat operaţiunea. El a subliniat „crimele“ comise în Africa centrală şi Franţa a fost cea care a comis crime în Mali şi Maghrebul islamic. Liderul terorist a cerut tineretului musulman să „se ridice“ şi a descris actele de la Paris ca „o nouă turnură în istoria confruntării“. Într-o traducere a video-ului, sub rubrica „Mesajul nostru naţiunii Vestului“, al-Ansi adaugă: „V-am prevenit asupra consecinţelor acestor acte ale guvernelor voastre sub pretextul libertăţii presei sau al libertăţii ideilor (…) opriţi-vă și nu ne insultaţi Profetul şi religia. Opriţi vărsarea sângelui nostru“ şi a salutat atacul asupra unui supermarket casher al lui Amedy Coulibaly, care a ucis patru ostatici înainte de a fi doborât de poliţia franceză.

Said Kouachi, cel mai mare dintre cei doi fraţi care au atacat Charlie Hebdo, a fost format şi antrenat de aripa yemenită a Al Qaeda, în timp ce fratele său, Cherif, a fost o scurtă perioadă în Yemen, unde a întâlnit terorişti. Al Qaeda din Yemen dispune de o adevărată armată şi antrenează terorişti destinaţi să atace Europa. Dispune de reţele care recrutează tineri din ţări europene trimişi în zonele jihadului, unde sunt antrenaţi şi radicalizaţi şi apoi retrimişi în Occident pentru a pregăti atentate, un scenariu care a reuşit în cazul fraţilor Kouachi.

Strategia Awlaki

Un fost membru al Aqpa, danezul Morten Storm, recrutat de serviciile secrete occidentale (danez, britanic şi american), releva pentru presă că „există celule în adormire în Europa, iar atacul de la Paris corespunde strategiei Al Qaeda din Yemen. Pentru Storm, operaţiunea a fost pregătită amănunţit şi ilustrează strategia Aqpa – trimiterea în Europa de voluntari dificil de detectat, strategie dezvoltată de Anwar al-Awlaki, ideologul Aqpa, ucis într-un atac american cu drone în septembrie 2011, din care se revendica  şi Cherif Kouachi. Analizele serviciilor speciale franceze au arătat că ucigaşii din Paris au executat misiunea cu o precizie militară, iar modul de deplasare şi de folosire a armelor nu poate fi decât rezultatul unui antrenament îndelungat. Ei au căutat fiecare caricaturist după nume înainte de a-i executa. Ce s-a petrecut la Paris reprezintă un mesaj şocant adresat întregii lumi.

Pro sau contra unui „Patriot Act“

Câteva ore după măcelul din redacţia Charlie Hebdo, „Patriot Act“ apărea deja în schimburile informale între unii consilieri prezidenţiali şi ministeriali privind consecinţele politice pentru ţară ale unei astfel de violenţe. Această lege, votată în SUA după atentatele din 11 septembrie, conferă întreaga putere lumii serviciilor secrete faţă de cea judiciară. Al doilea pilon al Patriot Act constă în revizuirea în profunzime a controlului frontierelor pentru a împiedica ameninţarea intrării teroriştilor pe sol american. Patru zile de la deznodământul tragediei soldate cu 20 morţi – din care trei terorişti –, premierul francez, Manuel Valls, a dat miercuri, 13 ianuarie, un prim răspuns al statului vizând protejarea mai eficientă a ţării de terorism. Intervenţia sa a arătat că Franţa nu este în măsură să aplice pe teritoriul său o formă de Patriot Act american, pentru că în bună parte securitatea sa nu depinde de Paris, ci de Bruxelles şi de partenerii săi occidentali. Ca atare, el a rugat insistent parlamentarii europeni să adopte sistemul asupra schimburilor de date ale pasagerilor europeni, numit „PNR“, un dispozitiv considerat „indispensabil“. Valls a precizat că  Franţa va răspunde cu „măsuri excepţionale“ la o situaţie excepţională , dar „niciodată măsuri de excepţie“, care ar pune în pericol statul de drept.

Respectarea statului de drept

Premierul a evocat printre măsurile ce vor fi puse în practică un „nou fişier“ informatic  ce va obliga persoanele condamnate pentru terorism sau care au fost integrate de grupuri teroriste să îşi declare domiciliul şi să se supună obligaţiilor de control. O altă măsură prevede supravegherea internetului şi reţelelor sociale, folosite din ce în ce mai mult pentru recrutarea şi radicalizarea tinerilor, punerea în contact şi achiziţionarea de tehnici ce permit trecerea la acte teroriste, reformarea serviciilor secrete interne şi „adoptarea unei legi care vizează să dea serviciilor toate mijloacele juridice pentru a-şi îndeplini misiunea, respectând marile principii republicane de libertăţi fundamentale şi individuale“. De asemenea, este luată în considerare și gestionarea deţinuţilor, Valls dorind regruparea celor implicaţi în acţiuni legate de islamism radical în „cartierele specifice“ din închisorile franceze.   

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Mircea Geoană susține că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din Europa

Sâmbătă, la Congresul Studenților din România, desfășurat la Palatul Parlamentului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o declarație tranșantă privind sistemul...
Ultima oră
Pe aceeași temă