8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialAtentatele de la Paris: Abdelhamid Abaaoud, în atenția serviciilor secrete belgiene, încă...

Atentatele de la Paris: Abdelhamid Abaaoud, în atenția serviciilor secrete belgiene, încă din luna iunie

Mai mulți bărbați implicați în atentatele din Paris apăreau, din luna iunie, pe o listă cu 85 de persoane ‘radicalizate’, pe care serviciile de informații belgiene au transmis-o autorităților din districtul Molenbeek, informează AFP, citat de Mediafax.

Potrivit unor surse din cadrul autorităților locale, pe listă se aflau Abdelhamid Abaaoud, Brahim și Salah Abdeslam și Mohamed Abrini, despre care se presupune că au avut un rol cheie în atentatele din urmă cu două săptămâni.

‘Pot să confirm că (suspecții) figurau pe o listă transmisă în iunie 2015 de Organismul de coordonare pentru analiza amenințărilor (Ocam) primarului din Molenbeek (Françoise Schepmans) și șefului poliției locale’, a declarat o sursă din cadrul autorităților municipale sub rezerva anonimatului. 

Citește și: Poliția franceză, pe urmele unui nou suspect în atentatele de la Paris

Presupusul organizator al atacurilor din 13 noiembrie, belgianul de origine marocană Abdelhamid Abaaoud, ucis în asaltul poliției franceze asupra unui apartament în Saint-Denis, la nord de Paris, figura drept ‘radicalizat, plecat în Siria’. 

Brahim Abdeslam, un francez de 31 de ani, rezident în Belgia, care s-a aruncat în aer la Paris, și fratele său Salah, 26 de ani, care s-a întors în Belgia la câteva ore după atacuri și este în continuare căutat, figurau și ei drept ‘radicalizați, aparținând mișcării islamiste’, conform aceleiași surse, confirmând astfel informațiile apărute în presă. 

Mohamed Abrini, 30 de ani, identificat în compania lui Salah Abdeslam cu două zile înainte de atacuri și care face obiectul unei mandat de arestare internațional, era menționat în categoria ‘presupus (plecat) în Siria și presupus să revină”. 

Citește și: Luare de OSTATICI în nordul Franţei, lângă frontiera cu Belgia

Lista a fost stabilită de Ocam după dezmembrarea unei celule jihadiste la Verviers (est) având legături cu Molenbeek ‘pentru a obține o imagine de ansamblu asupra numărului de persoane’ care pot fi legate de jihadiștii plecați să lupte în Siria, a precizat sursa. 

 

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă