23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAtentatele din Paris: Autoritățile franceze cer extrădarea a patru suspecți care l-au...

Atentatele din Paris: Autoritățile franceze cer extrădarea a patru suspecți care l-au ajutat pe Abdeslam

Autoritățile franceze cer extrădarea a patru suspecți inculpați în Belgia, în ancheta privind atentatele de la Paris. Trei dintre ei sunt bănuiți că l-ar fi ajutat pe Salah Abdeslam să fugă, după atentatele teroriste din 13 noiembrie, informează AFP, citat de Agerpres.

Mandatele de arestare europene, emise la sfârşitul lui aprilie, îi vizează pe Mohamed Amri şi Hamza Attou, care l-au dus pe Salah Abdeslam la Bruxelles, la câteva ore după atentatele de la Paris, şi pe Ali Oulkadi, care l-a transportat cu maşina în capitala belgiană în 14 noiembrie 2015, au detaliat aceste surse apropiate anchetei. 

Un mandat de arestare a fost de asemenea emis pe numele lui Mohamed Bakkali, suspectat că s-a ocupat de logistica celulei jihadiste, a adăugat una dintre aceste surse. 

„Dat fiind buna cooperare între Franţa şi Belgia în această perioadă, putem spera că ei vor fi transferaţi destul de repede”, a notat magistratul Olivier Morice, care reprezintă în jur de treizeci de părţi civile în proces. 

Mohammed Amri, 27 de ani, şi Hamza Attou, 21 de ani, au fost arestaţi în 14 noiembrie 2015 la Molenbeek, suburbie a Bruxellesului. Potrivit declaraţiilor lui Attou, care au variat în timpul audierilor sale, Salah Abdeslam i-ar fi mărturisit că centura sa cu explozibili nu a funcţionat în seara zilei de 13 noiembrie 2015. 

Ali Oulkadi, un francez din Molenbeek în vârstă de 31 de ani, l-a transportat cu maşina pe Abdeslam în Bruxelles, a doua zi după atentate. El îl cunoştea, deoarece era unul dintre cei mai buni prieteni ai fratelui său mai mare Brahim, care şi-a declanşat centura cu explozibil într-un bar din zona de est a Parisului, la 13 noiembrie 2015. 

În ceea ce-l priveşte pe Mohamed Bakkali, 28 de ani, el a închiriat un BMW, reperat în vecinătatea imediată a spaţiilor din Schaerbeek, Charleroi şi Auvelais, unde s-au pregătit atentatele. El este suspectat că a închiriat două dintre aceste spaţii. 

Salah Abdeslam, predat în 27 aprilie autorităţilor franceze, urmează să fie audiat pentru prima dată vineri de către judecătorii de instrucţie francezi în acest dosar. 

Atentatele din 13 noiembrie 2015, comise într-o sală de concerte, pe terasele unor baruri şi restaurante şi un stadion de fotbal, s-au soldat cu 130 de morţi şi sute de răniţi. Ele au fost revendicate de organizaţia Stat Islamic (SI).

Cele mai citite

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă