11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAtentatul de la aerportul din Istanbul dezgheaţă relaţiile dintre Rusia şi Turcia

Atentatul de la aerportul din Istanbul dezgheaţă relaţiile dintre Rusia şi Turcia

Rusia şi Turcia au căzut de acord să reia relaţiile de cooperare bilaterală, inclusiv în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului, în urma unei discuţii telefonice între Vladimir Putin şi Recep Erdogan, notează Reuters pe pagina electronică, potrivit Mediafax. Acest dezgheţ urmează unei perioade de tensiuni diplomatice între Moscova şi Ankara, după ce Turcia a doborât un avion militar rus în noiembrie 2015.

Recep Erdogan i-a transmis un mesaj preşedintelui rus, Vladimir Putin, prin care transmite condoleanţe familiei pilotului ucis. Acesta a vorbit despre regretul său faţă de incident şi de restabilirea relaţiilor ruso-turce, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Conversaţia a fost în general constructivă, concentrată pe chestiuni de afaceri, cu scopul de a restabili dispoziţia în mod tradiţional amicală în cadrul relaţiilor de cooperare," se mai afirmă în comunicat.

Surse din cadrul administraţiei prezidenţiale din Turcia au caracterizat discuţia ca fiind una "foarte productivă şi pozitivă". Putin şi Erdogan ar urma să se întâlnească înainte şi în timpul summit-ului G20 organizat în China, în luna septembrie, au mai precizat sursele citate.

De asemenea, Putin a transmis condoleanţe pentru victimele atentatului terorist comis marţi seara în incinta aeroportului din Istanbul, care s-a soldat cu cel puţin 41 de morţi şi aproximativ 239 de răniţi. Atât Putin, cât şi Erdogan au subliniat necesitatea unei cooperări mai strânse în privinţa ameninţărilor teroriste.

Potrivit unui comunicat al administraţiei de la Kremlin, preşedintele Putin va cere guvernului să înceapă discuţiile cu Turcia pentru reluarea relaţiilor comerciale "mutual avantajoase" şi eliminarea restricţiilor pentru turiştii ruşi care vizitează Turcia.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă