11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAtentatul din Ierusalim provoacă amintiri sângeroase

Atentatul din Ierusalim provoacă amintiri sângeroase

Autorităţile israeliene anchetează circumstanţele exploziei ­survenite luni seară într-un autobuz, soldată cu 21 răniţi, o lovitură care reaminteşte locuitorilor debutul celei de-a doua Intifade.

După acest atentat din Ierusalim, premierul Benjamin Netanyahu a promis că serviciile de securitate vor identifica autorii, ca şi comanditarii. Toate grupurile armate palestiniene, începând cu Hamas, au salutat atentatul. În dezbaterea din Consiliul de Securitate asupra situaţiei din Orientul Mijlociu, atacul a provocat o vie altercaţie între reprezentanţii israelian şi palestinian la ONU. Atentatul a fost condamnat de Paris şi Berlin, în timp ce la Washington secretarul de stat, John Kerry, afirma că Administraţia Obama nu va înceta să „lucreze pentru găsirea unui mijloc” de a ajunge la soluţionarea conflictului israeliano-palestinian.

Presa israeliană evoca ieri „revenirea” exploziilor în autobuz, operaţiuni sinucigaşe devenite marca revoltei palestiniene care a semănat teroarea în Israel în perioada ­2.000-2.005. Acest mod operatoriu a fost folosit în trecut de palestinieni – în noiembrie 2012, un atac similar a avut loc în centrul Tel-Avivului, în care au fost rănite 23 persoane. În timpul celei de-a doua Intifade, la debutul anilor 2000, zeci de israelieni au fost asasinaţi în mijloace de transport în comun. Editorialistul cotidianului Maariv, Ben Caspit, preciza că „este prea devreme pentru panică”, amintind că două atacuri similare în 2011 şi 2013 au alimentat temeri similare fără a fi urmate de altele şi sublinia că „infrastructurile care au permis în acei ani teribili ca oraşele israeliene să treacă prin foc şi sânge nu mai există în Teritoriile plestiniene”.

Poliţia a explicat că o bombă a explodat în partea din spate a unui autobuz care circula în Ierusalim, rănind 21 pasageri. Potrivit primelor elemente ale anchetei, bomba a explodat în spatele autobuzului care a luat foc şi un alt autobuz aflat în apropiere a fost distrus sub efectul suflului.

Un calm înşelător

Atacul din Ierusalim a avut loc în timp ce în ultima vreme responsabilii aparatului securitar israelian se felicitau pentru scăderea semnificativă a violenţelor palestiniene. Ei se aşteptau totuşi la o posibilă recrudescenţă în apropierea Paştelui evreiesc, Pesaah, din 23 aprilie, o perioadă de tensiuni tradiţionale în jurul locurilor sfinte, în special Esplanada Moscheilor, Muntele Templului pentru evrei.

Coincidenţă sau nu, luni, în ziua atentatului, armata şi guvernul au făcut cunoscută neutralizarea unui tunel de atac construit de Hamas în sudul Fâşiei Gaza, în direcţia Israelului. Ieşirea tunelului a fost descoperită înurmă cu zece zile în apropierea kibbutzului Holit. Este primul tunel complet reperat după operaţiunea „Bordura protectoare”, ultimul război dus de Israel în Gaza, în vara anului 2014. În acel conflict, au fost distruse 34 de tuneluri de atac ale Hamas. De atunci, una din temerile experţilor israelieni este ipoteza unui raid subteran al combatanţilor Hamas spre una din comunităţile ce trăiesc de-a lungul frontierei, încheiat cu o sângeroasă luare de ostatici.

Până ieri nu a fost formulată nici o revendicare pentru acest atac, dar mişcarea islamistă palestiniană Hamas care controlează Gaza, l-a „salutat” ca pe „un răspuns natural la crimele sioniste”. Există o confirmare că atacul a fost comis de un palestinian, ceea ce ar marca o escaladă a violenţelor care din octombrie au ucis 201 palestinieni şi 28 de israelieni. 

Potrivit unor surse militare, noul tunel, săpat la 40 m sub pământ, era echipat în mod sofisticat, cu şine, electricitate, instalaţii pentru permiterea petrecerii timpului la adăpost.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă