14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialAtentatul de pe aeroportul internaţional Ataturk. Nou bilanț: 43 de morţi şi...

Atentatul de pe aeroportul internaţional Ataturk. Nou bilanț: 43 de morţi şi 238 de răniţi. Atacatorii sunt cetăţeni străini

16:00. Bilanţul triplului atentat sinucigaş comis marţi seară pe aeroportul Atatürk din Istanbul a ajuns joi la 43 de morţi, dintre care 19 cetăţeni străini, a anunţat ministrul turc de interne Efkan Ala, potrivit AFP. 

”Dintre cele 43 de persoane care şi-au pierdut viaţa în acest atac, 19 sunt cetăţeni străini”, a declarat ministrul de interne, într-un discurs în parlament. 

Treisprezece persoane, printre care patru străini, au fost plasate în detenţie în cadrul anchetei privind atentatul de marţi, a mai indicat responsabilul turc. 

”Acest bilanţ nu îi include pe kamikaze”, a adăugat Efkan Ala, precizând că autorităţile ”cunosc identitatea şi naţionalitatea unuia dintre ei”. 
Potrivit agenţiei turce de presă Dogan, preluată de DPA, toţi cei trei atacatori de pe aeroportul Atatürk sunt cetăţeni străini, ce provin din Uzbekistan, Kârgâzstan şi din regiunea Daghestan situată în sudul Federaţiei Ruse. 

Toate cele trei zone sunt majoritar musulmane şi au fost cândva parte a Uniunii Sovietice. 
Potrivit unui responsabil turc citat de AFP sub protecţia anonimatului, cei trei atacatori ”sunt din Rusia, Uzbekistan şi Kârgâzstan”

——-

14:30. Toţi cei trei atacatori de pe aeroportul Ataturk din metropola turcă Istanbul sunt cetăţeni străini, ce provin din Uzbekistan, Kârgâzstan şi din regiunea Daghestan situată în sudul Federaţiei Ruse, informează joi agenţia de presă turcă Dogan, preluată de DPA.  Toate cele trei zone sunt majoritar musulmane şi au fost cândva parte a Uniunii Sovietice. 
Autorităţile turce nu au putut confirma deocamdată această informaţie. 
Înainte de aceasta, o sursă din cadrul serviciilor de securitate turce a declarat pentru Reuters că cel puţin unul dintre cei trei atacatori sinucigaşi să fie cetăţean străin, iar potrivit publicaţiei Hurriyet, unul dintre cei trei atacatori ar fi un cecen de origine rusă, pe nume Osman Vadimov. 

12,30: Dintre cei atentatori sinucigași de la Istanbul, cel puțin unul era cetățean străin, anunță agenția turcă Anadolu.

‘Cercetăm posibilitatea implicării unor străini. Este foarte probabil ca cel puţin unul dintre ei să fie străin, dar ancheta este în desfăşurare’, a declarat un oficial citat de Anadolu.

11,25: Forțele de ordine ale Turciei fac razii, joi, în trei cartiere din Istanbul, în căutarea unor persoane suspecte de implicare în atentatul terorist de la aeroport. 13 persoane au fost reținute, trei dintre acestea fiind cetățeni din afara Turciei. Dar potrivit CNN, anchetatorii din Turcia nu au încă dovezi despre organizatorii atentatului în care au murit 42 de oameni.

——————————

Bilanţul atentatului terorist de pe aeroportul internaţional Ataturk-Istanbul arată 42 de morţi, după ce un rănit critic a decedat în spital ca urmare a rănilor suferite. Alte 239 de persoane au fost rănite, dintre care 41 sunt internate la terapie intensivă, informează News.ro.

Turcia a decretat o zi de doliu naţional în memoria celor 42 de persoane care şi-au pierdut viaţa, printre care se numără 13 cetăţeni străini din Arabia Saudită, Irak, China, Iordania, Tunisia, Iran, Uzbekistan şi Ucraina.

Citește și: FOTO+VIDEO. Atentatul asupra aeroportului Ataturk. CIA: Atacul poartă ”marca” Statul Islamic

Jihadiştii ISIS au coborât dintr-un taxi şi au deschis focul la intrarea în aeroport, înainte de a se arunca în aer.

Autorităţile au confirmat că 41 de persoane sunt internate la terapie intensivă, printre care se numără şi cetăţeni străini din Afganistan, Pakistan, Uzbekistan, Ucraina, Arabia Saudită şi Elveţia.

Citește și: FOTO+VIDEO. Mărturii de la atentatul din aeroportul Ataturk: Încercam să ne ținem echilibrul, să nu alunecăm pe sânge și cioburi

Premierul Binali Yildirim a susţinut că primele semne indică spre gruparea teroristă Stat Islamic, iar informaţia a fost confirmată de către CIA.

Însă nicio grupare nu a revendicat până la această oră atentatul terorist.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

CSM amână soluţionarea cererii de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul în care este implicat Vlad Pascu

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de...

Eurobarometru. Românii, tot mai interesați de alegerile europarlamentare

Alegerile locale au fost comasate cu cele europarlamentare și au loc pe data de 9 iunie, iar porivit unui sondaj realizat de parlamentul european,...
Ultima oră
Pe aceeași temă