15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAu modificat serviciile germane raportul despre prăbușirea MH17?

Au modificat serviciile germane raportul despre prăbușirea MH17?

La sfârșitul săptămânii trecute, revista germană Der Spiegel scria că serviciul de informații germane (BND) a prezentat în fața comisiei de specialitate din Bundestag un raport a cărui concluzie era că avionul Malaysia Airlines MH17 a fost doborât de rebelii proruși cu un sistem de rachete BUK furat de la ucraineni. Center for Eurasian Strategic Intelligence acuză BND că a modificat datele pentru a scoate Rusia din cauză.

Potrivit Der Spiegel, „după o anchetă completă, Serviciul german de informaţii externe a ajuns la concluzia că avionul malaysian prăbuşit pe 17 iulie, în timp ce zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, a fost doborât de insurgenţi proruşi, cu un sistem de rachete BUK, sustras din incinta unei baze militare ucrainene. Directorul BND, Gerhard Schindler, a prezentat concluziile anchetei în cadrul unei şedinţe a Comisiei de control din Bundestag. În cadrul investigaţiei, experţii BND au adunat numeroase dovezi, inclusiv imagini filmate din sateliţi”. Restul știrilor apărute pe această temă, inclusiv la Moscova, constau în dezmințirile vehemente ale liderilor așa-numitelor republici rusești din estul Ucrainei, care se țineau de „linia oficială” potrivit căreia avionul Boeing 777 ar fi fost doborât de armata ucraineană.

CESI – think-tank creat în acest an, la Londra, de specialiști militari britanici pentru a analiza acțiunile agresive ale Moscovei după invazia Ucrainei – susține că semnificația raportului BND nu are deloc legătură cu responsabilitatea separatiștilor (pro)ruși din Ucraina, ci cu implicarea sau, mai degrabă, scoaterea din cauză a implicării Rusiei înseși. Pe scurt, CESI susține că documentul BND prezentat în Bundestag exonerează Rusia de orice responsabilitate și sugerează că acest lucru s-a făcut printr-o posibilă înțelegere între germani și ruși.

Potrivit CESI, raportul BND, prezentat pe 8 octombrie comisiei de specialitate a Bundestagului, consemnează că MH17 a fost doborât de un sistem SA-11 Gadfly (denumirea NATO a sistemului BUK) capturat de rebeli de la baza militară A1402 situată în regiunea Donbas.

Potrivit informațiilor obținute de CESI, documentul prezentat în această reuniune cu ușile închise este diferit, chiar în contrast cu raportul inițial realizat de BND. Astfel, informația crucială potrivit căreia sistemul de rachete a fost transferat peste graniță, pe teritoriul Federației Ruse, a fost scoasă din documentul original, ca și analiza interceptării comunicațiilor, care oferea dovezi în privința coordonării dintre ofițerii GRU (serviciul de spionaj al armatei ruse), precum și dintre aceștia și rebeli privind protecția zonei în care a fost desfășurat sistemul de rachete.

În plus, susține CESI, raportul nu a inclus inițial datele furnizate de agenți, care au identificat sistemul de rachete ca aparținând brigăzii antiaeriene 53, unitatea 32406, staționată la Kursk, pe teritoriul Rusiei.

Acest sistem a fost scos din unitatea militară sub pretextul că necesită reparații. În concluzie, versiunea finală a documentului pune întreaga responsabilitate a prăbușirii avionului în sarcina rebelilor grupurilor teroriste proruse.

Potrivit Der Spiegel, concluziile BND s-au bazat pe imagini din satelit și fotografii luate la fața locului. Cu toate acestea, susțin analiștii CESI, imaginile obținute prin satelit nu pot furniza informații specifice dacă sistemul de rachete BUK aparține unităților militare ucrainene sau ruse decât dacă ar surprinde formarea unui convoi într-o anumită unitate militară. Or, datele disponibile nu pot oferi o concluzie mai largă decât că sistemul s-a aflat pe teritoriul controlat de rebeli la momentul atacului asupra MH17 și că atacul a fost lansat de acest sistem. Nu și de unde a venit. În plus, afirmă CESI, raportul subliniază faptul că materialul fotografic folosit a fost de slabă calitate, obținut de regulă de pe rețelele de socializare, iar materialele video nu sunt mai lungi de 10 secunde.

În concluzie, afirmă CESI, „există temeiuri pentru a vorbi despre o distorsionare deliberată a faptelor de către serviciile germane în interpretarea materialelor de informații. Astfel de acțiuni ar putea indica existența unor aranjamente la nivel înalt între Germania și Federația Rusă privind neimplicarea Rusiei în incidentul Malaysian Airlines și mutarea responsabilității privind doborârea avionului de pe umerii personalului rus pe aceia ai rebelilor”.

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă