4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAurul din fecalele umane valorează milioane de dolari

Aurul din fecalele umane valorează milioane de dolari

Un grup de cercetători americani caută metode de a extrage aurul şi alte metale preţioase din fecalele umane, după ce a identificat cantităţi importante din aceste metale în reziduurile din staţiile de epurare din Statele Unite ale Americii, informează Mediafax.

“Aurul pe care l-am găsit era la nivelul unui depozit mineral minim”, a declarat coautoarea studiului, profesorul Kathleen Smith, de la US Geological Survey (USGS), Institutul de geologie american.

Extragerea metalelor din reziduuri ar putea ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de eliberare a substanţelor toxice în mediul înconjurător.

Pe lângă aur şi argint, fecalele umane conţin cantităţi din metale rare precum paladiu şi vanadiu.

“Suntem interesaţi de colectarea metalelor valoroase care pot fi vândute, inclusiv metalele mai importante din punct de vedere industrial, cum sunt vanadiul şi cuprul, care se folosesc la fabricarea telefoanelor mobile, computerelor şi aliajelor”, a spus Kathleen Smith.

Cercetătorii estimează că şapte milioane de tone de reziduuri solide sunt filtrate în staţiile de epurare americane în fiecare an. Circa jumătate din această cantitate de reziduuri este folosită ca fertilizator pe terenuri agricole şi în păduri, în timp ce cealaltă jumătate este incinerată sau trimisă la gropile de gunoi.

Oamenii de ştiinţă experimentează utilizarea aceloraşi substanţe chimice (levigat) pe care industria minieră le foloseşte pentru a extrage metalele din roci.

Deşi unele dintre aceste substanţe au o proastă reputaţie din cauza efectelor negative grave pe care le au asupra mediului, atunci când apar scurgeri sau accidente mai mari, Smith spune că, într-un mediu controlat, acestea ar putea fi folosite pentru recuperarea metalelor din reziduurile de la staţiile de epurare.

Într-un studiu anterior, o altă echipă de cercetători a stabilit, în urma unor calcule, că reziduurile generate de un milion de americani ar putea conţine o cantitate de metale ce ar putea valora până la 13 milioane de dolari.

Detaliile acestui studiu au fost prezentate la cea de-a 249-a adunare naţională a American Chemical Society (ACS), care a avut loc în Denver, Colorado.

 

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă